Upphovspersonen till ”Håll käften och lyd” utköpt

Christina Lindqvist, upphovspersonen till Facebooksidan ”Håll käften och lyd” blir utköpt. Hon har tecknat en överenskommelse med arbetsgivaren Skellefteå kommun och får 16 månadslöner: ”Det är en bra deal, men det känns för jävligt”, säger hon till Norran.

Christina Lindqvist lämnar sin anställning vid Skellefteå kommun.

Christina Lindqvist lämnar sin anställning vid Skellefteå kommun.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå kommun2021-01-05 19:00

– Det här handlar om ren och skär mobbing och jag har blivit anklagad för att ha diagnoser. Sedan jag blev avstängd, i slutet av oktober förra året, så har de bara jobbat för att jag ska bort, säger hon. 

Det var i måndags, den 4 januari, som hon valde att teckna en överenskommelse med arbetsgivaren Skellefteå kommun: Hon får 16 månadslöner och 15 stödsamtal för att avsluta sin anställning. 

Historien började redan 2019 då Christina gjorde en anmälan om kränkande särbehandling på sin arbetsplats, som Norran beskrivit i flera artiklar. 

När det gäller överenskommelsen, så anser hon att den visar att Skellefteå kommun inser att de gjort fel. 

– Det är ett erkännande, menar jag, och jag vet att jag har rätt, säger Christina Lindqvist. 

Hon säger också att hon varken fått någon varning eller erinran och att det heller inte finns någon rehabiliteringsplan eller några utvärderingar. 

Vad tycker du om Skellefteå kommuns hantering av ditt ärende? 

– Det är fruktansvärt, oetiskt och inte förenligt med en attraktiv arbetsgivare. 

Hur går du vidare nu? 

– Just för tillfället så ska jag bara landa i det här och jag har fått stödsamtal beviljade. Jag har farit väldigt, väldigt illa. Men sedan så har jag funderat på att gå en yrkesutbildning, byte yrke helt och hållet. 

Vilka reaktioner har du fått? 

– Väldigt många reaktioner, i positiv mening. Många beklagar det som hänt och tycker att jag har gjort rätt när jag har drivit den här frågan och även att jag lyfte det i ”Håll käften och lyd-gruppen på Facebook”, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror att grundtesen är såhär: Om man tycker att det är rätt att mobba ut en person som lyfter ett problem så kommer man aldrig att nå en förändring. 

Camilla Lindström, HR-chef vid socialkontoret, Skellefteå kommun säger att man lyssnat in det Christina Lindqvist har lyft fram som problem, men att andra beskriver en annan bild än hennes tolkningar av situationerna. 

Hon anser att hon är mobbad och illa behandlad?   

– Som jag har sagt tidigare, vi har verkligen försökt arbeta för att få det här att fungera och vi har gjort allt vi har kunnat. Vi delar inte den bild som hon beskriver och vi har även försökt anpassa verksamheten under en längre tid och på olika sätt, men vi har inte lyckats nå fram eller få till en fungerande kommunikation. 

Är inte det här ett misslyckande från kommunens sida? 

– Det är alltid tråkigt när man inte får medarbetare att lyckas i sin roll, men vi ser att vi har gjort allt vi har kunnat och då finns det ingen annan utväg än att gå skilda vägar. 

16 månadslöner, hur kom ni fram till det? 

– Vår avsikt var att säga upp henne på grund av personliga skäl. Kommunal som företrädde henne yrkade på en överenskommelse istället för att hon skulle bli uppsagd och vi landade i det här, säger förhandlingschef Birgitta Holmström. 

Hon säger, med tanke på överenskommelsen, att ni inser att ni har gjort fel? 

– Vi hade kunnat säga nej till överenskommelsen, men med tanke på henne så valde vi att säga ja. 

Är inte det här ett misslyckande från kommunens sida? 

– Sådant här är alltid tråkigt, men vi har ju jättemånga medarbetare och jag tänker att många är väldigt stolta över att arbeta hos oss. 

Detta har hänt

Christina Lindqvist startade Facebookgruppen ”Håll käften och lyd” hösten 2019. Där kunde de som ville diskutera kommunen som arbetsgivare och det var många som sade sig vara missnöjda med arbetsmiljön. 

Efter en utredning av arbetsmiljön vid Skellefteå kommun presenterades en åtgärdsplan med 13 punkter sommaren 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!