I februari berättade vi om en gammal bagarstuga som fick rivas trots att den var klassad som bevarandevärd.
Nu har en västerbottensgård från 1800-talet varit under diskussion. Den finns i en by inom Skellefteå kommun.
I båda fallen klassades byggnaderna som bevarandevärda för länge sedan. I fallet med västerbottensgården gjordes utpekandet år 1978 och därefter i ett nytt program år 2006.
Skellefteå museum var tillfrågade vid båda rivningarna och var motståndare. När det gäller västerbottensgården så påpekas att gårdsmiljön ligger väl synlig från byavägen på en kulle och att den har viktig betydelse för landskapsbilden.
Men ägaren beviljades rivningslov vid senaste mötet i bygg- och miljönämnden. Hen hänvisade till att det inte finns ork att ta itu med det slitna huset. Ett argument var också att timret ska återanvändas till ett annat hus som ska byggas i en annan by.
Politikerna var eniga i beslutet.
Huset var utpekat i ett kulturmiljöprogram som heter "Våra kulturmiljöer". Skyddet gällde bostadshuset, sommarstugan och en ladugård.
Jessica Lundmark är bebyggelseantikvarie på Skellefteå museum och hon tycker det är synd att huset hade blivit så förfallet. Hon anser att folk med rätt kunskap kunde ha renoverat byggnaden.
– Man har skyldighet att vara uppdaterad om sitt hus, och ägarna borde ha känt till att det var skyddat, säger hon.
När det görs nya byggnadsordningar informeras alla som äger ett hus som får skydd, men den stora haken, som hon ser det, är att fastigheter sedan byter ägare.
– Numera är mäklarna mera medvetna om detta och brukar höra av sig till oss. Det är bra, och vi hoppas att det ska bli bättre med kunskapsöverföringen.
Till den som har aningar om att hen äger ett k-märkt hus rekommenderar hon att man söker på k-märkt på Skellefteå museums hemsida. Där finns kartlager med samtliga utpekade byggnader samt byggnadsordningar.
– Man kan också höra av sig till oss på Skellefteå museum och fråga.
Kan ni skicka riktade brev till alla som äger ett k-märkt hus, så att alla blir uppdaterade?
– Det finns cirka 2 000 skyddade byggnader inom Skellefteå kommuns gränser. Det är alltså många, och det är svårt att göra riktad information, säger Jesscia Lundmark.
Hon tillägger att alla som ändrar en byggnad måste vara varsamma, oavsett om huset är k-märkt eller inte. Det står i plan- och bygglagen.
– Man ska alltid ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag.