Karin Granberg bor i Kåge och jobbar som läkare i Region Norrbotten och på Falck som företagsläkare. Hon jobbar även med Skellefteå AIK.
På onsdagen kunde Norran avslöja att hon slutar som tv-läkare i SVT:s populära program "Fråga doktorn", som hon jobbat med sedan 2019.
– Jag har valt att inte förnya kontraktet och det var mitt val. Det är tråkigt men var sak har sin tid. Jag önskar min efterträdare all lycka, säger hon i artikeln.
Nu berättar hon för Norran att bilder på henne och hennes namn har använts i falska reklamkampanjer gällande olika preparat på Facebook, vilket flera andra kända personer också drabbats av.
– Det är tredje gången som de använder mitt namn och min profession i reklamsammanhang på Facebook, säger hon till Norran.
Den första gången hon hamnade i reklamannonser där handlade om ett bantningspreparat.
– Då var det en patient som hörde av sig till min arbetsgivare och då tog jag det vidare till jurister i Region Norrbotten och till "Fråga doktorn" på SVT.
I måndags hörde så en patient av sig och ville diskutera blodtrycksmediciner, berättar hon vidare.
– Patienten frågade vad jag säger om mina rekommendationer om CBD-olja som jag tyckte var så bra och att det stod på Facebook, säger hon.
På onsdagen tog hon dessutom del av en länk till en lång reklamartikel på Facebook från sina kontakter i Västerbotten.
– Det var läkare som hade lyft det och skickat det till vår chefsläkare som vidarebefordrade det till mig. Det var ett långt reportage och reklam för ett preparat mot prostatacancer med en inklippt bild på mig.
Det stod också att hon föreläst, deltagit på en kongress och även gjort en avhandling om att det preparatet skulle rädda många, fortsätter hon.
– Det stod att min pappa hade dött av det men det är inte sant. Jag skulle aldrig samarbeta med ett bolag och har polisanmält det och informerat min arbetsgivare.
Polisen sa att det går under en lag om förtal och användande av bild i reklam, men att de förmodligen lägger ner det, fortsätter hon.
– Det går inte att spåra särskilt länge eftersom annonserna försvinner ganska snabbt, enligt jurister på SVT och polisen. Ändå sa de att det är det bra om jag anmäler om det kommer fler annonser så de kan få en bild av det.
För hennes egen del är det ingen fara och hon säger att hon tror att hennes patienter känner henne så pass bra att de vet att hon inte skulle ge sådana rekommendationer.
– Men jag tycker att det är obehagligt och det drabbar också förtroendet för sjukvården om patienterna tror att vi håller på med sånt här, säger hon och tillägger:
– Tro inte allt vad ni läser på Facebook.
Har du varit i kontakt med Facebook?
– Jag har inte Facebook så hur ska jag kunna anmäla det där, då måste man ju ha ett konto och det finns inget telefonnummer.
Liknande annonser har drabbat andra kända personer och hon säger att det är bra att lyfta problemet så att allmänheten vet hur det kan gå till.
– Till patienterna vill jag säga – tro inte på det du läser alla gånger. Ifrågasätt och ta kontakt med vården. Det är också förfärligt att min etik och moral och vad jag står för ska hamna i sådana här sammanhang, säger hon.
– Det gör mig väldigt irriterad. Det var också därför jag polisanmälde det.