Trygghetslarmen i Skellefteå fungerar igen

Skellefteå kommun hade stora problem med trygghetslarmen under fredagen. Orsaken var att larmleverantören hade driftstörningar i sitt system.

Skellefteå kommun2020-10-09 10:26

Störningarna drabbade Bergsbyn, Boliden, Boviken, Bureå, Burträsk, Bygdsiljum, Byske, Ersmark, Fällfors, Jörn, Kusmark, Kåge, Lövånger, Ostvik, Skelleftehamn, Skellefteå, Södra Bergsbyn, Tjärn, Tuvan, Ursviken, Vitberget och Örviken.

Skellefteå kommun uppmanade alla som kände sig otrygga och var i behov av stöd att kontakta närstående i första hand. Drabbade kunde också kontakta kundtjänst eller sin aktuella hemtjänstgrupp.

Klockan 12.30 sa Kenny Lundström, larmchef, vård- och omsorg, Skellefteå kommun:

– Vi har inlett en dialog och väntar på svar från larmleverantören. 

Han ville inte spekulera kring när problemet kan vara löst, men tillade:

– Om man är kund hos oss och har ett trygghetslarm och känner sig orolig så kan man i första hand försöka kontakta anhöriga, men även prata med sitt lokala hemtjänstområde för att exempelvis boka in ett extra besök. 

Han sa också att det totalt finns 2 000 trygghetslarm ute i kommunen, men att alla inte var drabbade. Han hade dock ingen siffra på hur många som berördes av problemet. 

– Vi försöker tillgodose behoven och vi har förhoppningar om att det här ska lösas snart, det är ju en allvarlig situation, säger Kenny Lundström. 

Vid 17-tiden meddelade kommunen att larmen fungerar igen. Däremot kan det blir långa svarstider under helgen.

”Det är inte alltid taluppkoppling kopplas på, men samtliga larm kommer in och hanteras av larmcentralen”, skriver kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!