Trygghetsboendet Trysem i Skellefteå består av 36 lägenheter varav alla utom två är uthyrda. I en skrivelse från Fred Brännström, företrädare för boendet, har de i efterhand upptäckt att flera av hyresgäster har större behov av hjälp än vad man inledningsvis trodde.
I skrivelsen står att dessa personer inte klarar sig utan hjälp med ”diverse praktiska bestyr på grund av begynnande demens eller liknande sjukdomssymtom.”
Detta ska ha medfört extrakostnader på cirka 5 000 till 6 000 kronor per månad. Även andra trygghetsboendet, enligt Fred Brännström, ska uppleva samma problematik.
Han och hans värdinnor fortsätter gärna att utföra det extraarbete som krävs, skriver han. Men de vill i så fall ha skälig ersättning från kommunen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott svarar att en översyn av den ekonomiska bidragsmodell som används i dag ska ses över till hösten. Det rör sig om en generell översyn, inte något som endast är kopplat till Trysems trygghetsboende. En ökning av bidraget skulle exempelvis kunna motiveras för de trygghetsboenden som ”har en större andel av hyresgästerna som har behov av hemtjänstinsatser.”
– Nu har vi ju haft trygghetsboenden igång ett tag. Det kan ju vara dags att utvärdera hur de riktlinjer vi har fungerat i förhållande till verkligheten, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd.
Agneta Hansson (V) påpekar att även om den som flyttar in vid ett trygghetsboende tillhör rätt målgrupp just då – kan det snabbt förändras.
– Åldrandet har ju alltid effekter, så även den som flyttar in fullt frisk kan efter några år vara i behov av stöd och omsorg. Men då har vi ju ju en organisation som är riggad för det i socialnämndens verksamhet, säger hon.
Lorents Burman (S) understryker att det utökade behov av hjälp som äldre i ett trygghetsboende kan få inte ska ligga på trygghetsboendet.
– Det är ju inte trygghetsboendets eller värdinnans uppgift att lösa den hjälpen, där ska man ansöka om hemtjänst, säger han.
Personer med behov av hjälp kan alltså fortsätta bo på trygghetsboendet – med utökad hjälp från hemtjänsten.
Andreas Löwenhöök (M) säger:
– Vi ska komma ihåg vad det rör sig om för boende, det är egentligen ett helt vanligt boende fast med en viss förstärkt service i form av värd och värdinna som ska säkerställa att det finns samkväm och aktiviteter. Men omsorgsbehovet ska täckas av hemtjänst, säger han.