Boliden Mineral får leta nickel i friluftsområde

Förvaltningsrätten i Luleå avslår överklaganden som riktats mot Bolidens rätt att provborra i ett friluftsområde på en halvö norr om Kågefjärden. Nu har företaget klartecken att i tre års tid leta efter främst nickel på över 2 200 hektar av halvön Ostnäset.

Karta över undersökningsområdet.

Karta över undersökningsområdet.

Foto: Ur förvaltningsrättens beslut

Skellefteå kommun2023-10-08 11:01

Bergsmästaren beviljade den 2 mars 2023 Boliden ett treårigt undersökningstillstånd enligt minerallagen (1991:45) för området Ostnäset i Skellefteå kommun. Detta beslut överklagades sedan av tre personer. 

De överklagande anser bland annat att ett undersökningstillstånd med prospektering medför risk för att gruvbrytning kommer ske i området. 

– Ostnäset är det enda kvarvarande kustområdet i Skellefteå kommun, med närhet till centralorten, som inte är exploaterat av industrier eller Försvarsmakten, anser en person som överklagat.  

Området beskrivs av personen som en sommaroas med mycket sommarstugor men också ett stort antal permanenta boenden längs kustremsan. 

– Ostnäset är mycket populärt för rekreation med naturupplevelser som bad, strandhugg, jakt, fiske och strövtåg i skogen. Gruvbrytning skulle förstöra detta fina orörda kustområde, där även Östanbäcks by riskerar att påverkas och i värsta fall ödeläggas, anser personen. 

Gruvbrytning kan innebära att grundvattenet påverkas och göra vattnet i brunnarna otjänliga, anser personen. 

En annan part som överklagat anser att området är mycket olämpligt för en eventuell gruva och har svårt att förstå hur tillstånd kan ges. 

– I utkanten av området finns Östanbäck och Ostviks byar med cirka 500–600 invånare. Det finns också bortåt 300–400 sommarstugor i ytterkanten av området. De relativt små ytorna gör att en eventuell gruvdrift vore katastrofalt för byarna och sommarstugorna genom det oljud och damm som kommer att uppstå.

Bergstaten anser att överklagandena ska avslås. Något som gjordes den 27 september av förvaltningsrätten i Luleå. 

Skälen att överklagandena avslogs är att undersökningstillstånd ska beviljas om det finns anledning att anta att en undersökning kan leda till fynd av koncessionsmineral. 

– Förvaltningsrätten anser att det saknas anledning att ifrågasätta Bergmästarens bedömning att undersökning i området kan leda till fynd av koncessionsmineral av det slag som ansökan avser.

Tillstånd ska vägras om sökande visat sig olämpliga att bedriva undersökningsarbete. 

– Det framstår inte heller som uppenbart att bolaget saknar möjlighet eller avsikt att få till stånd ändamålsenliga undersökningar. Av vad som framkommit har bolaget inte heller visat sig olämpligt att bedriva undersökningsarbete. Förutsättningarna för att bevilja undersökningstillstånd har således varit uppfyllda, anser förvaltningsrätten. 

Vid en sådan här prövning vägs inte in förhållanden som har att göra med undersökningsområdets beskaffenhet, pågående, eller förväntade intrång, uppger förvaltningsrätten. 

– Det innebär inte att undantag görs från bestämmelser i annan lagstiftning, till exempel miljöbalken eller kulturmiljölagen. Tillstånd eller samråd som sådan lagstiftning föreskriver prövas dock inom respektive lag och inte i mål om undersökningstillstånd.

Det som de överklagande har påpekat angående skyddsvärda områden och frilutftsliv med mera kan alltså inte påverka bedömningen om undersökningstillståndet ska beviljas eller ej, uppger förvaltningsrätten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!