Under detta år kommer vatten- och avloppsverksamheten i kommunen att gå back med cirka 30 miljoner. Detta trots att taxorna höjdes den 1 januari 2024 och gav ökade intäkter med 35 miljoner per år. Sedan tidigare dras man också med ett underskott på 13 miljoner som behöver betalas av.
Mycket talar därför för en höjning av taxorna även inför 2025.
Den främsta anledningen till de ökade kostnaderna är de höjda räntorna. Avdelningen tar interna kommunala lån när de gör nya eller renoverar vatten- och avloppsledningar. Just nu är skulden 1,44 miljarder. Den interna räntan är längre än om man lånar på bank, men i tider av inflation så ökar även den. Just nu är den 2,5 procent.
Annat som blivit dyrare är elkostnad och kemikalier för reningsverken, transporter, konsult- och entreprenadarbeten.
Chefen för VA-verksamheten Stefan Johansson föreslår att man hädanefter ska göra generell uppräkning av taxan varje år som följer ett index som gäller för hela landet. Dessutom föreslås en extra taxehöjning från 1 januari 2025 som skulle ge 60 miljoner per år.
Åren därpå föreslås taxehöjningar varje år fram till 2035 som ger 11 miljoner extra per år.
Med denna snabba ökningstakt skulle ekonomin vara i balans år 2026 och sedan skulle man gå med överskott. Pengar som blir över sparas till kommande tider, dock max tre år framåt.
Vad som också anses viktigt är att öka takten på underhåll. Vatten- och avloppsrör bör bytas ut vart 100:e år, men i Skellefteå kommun är förnyelsetakten vart 200:e år.
I dag förnyar man för 100 miljoner kronor per år, men det skulle behövas 240 miljoner per år, enligt en beräkning som organisationen Svenskt Vatten har gjort.
Nya ekonomiska hot i framtiden är om myndigheter ställer högre krav på rening i reningsverken. Eller om det krävs att fler byar av miljöskäl måste ha kommunalt vatten och avlopp.
Samhällsbyggnadsnämnden hade beställt rapporten och den godkändes. Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet, eftersom budgetarbete för nästa år redan pågår.