Taxor kan ändras för uteserveringar och torghandel

Taxorna för uteserveringar och torghandel föreslås ändras i Skellefteå kommun. Mycket blir billigare, och det ska också bli mera rättvist, anses det.

Uteserveringar på torget i Skellefteå.

Uteserveringar på torget i Skellefteå.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå kommun2023-03-21 09:02

Nuvarande taxa har funnits sedan 2012, och när den nu föreslås ändras kan man tro att allt blir dyrare. Men det beror på hur stor uteservering man vill ha eller hur stor yta för torghandel. 

I det gamla systemet har restaurangerna betalat för 25 kvadratmeter i taget vilket inneburit en fördubbling av kostnaden om man exempelvis hade en 26 kvadratmeter stor servering istället för 25. Nu ska man istället betala efter varje kvadratmeter.

Gamla systemet hade ofta månadsdebitering, och då blev det väldigt dyrt om man råkade överskrida ett månadsskifte, exempelvis ha en byggnadsställning till den femte i månaden. Debiteringen ska nu i de flesta fall bli per dag, eller per hel säsong när det gäller uteserveringar. 

I utredningen har 13 kommuner runt om i Sverige kontaktats så att man ska lägga de nya priserna på likartade nivåer, och även ta betalt för samma saker. 

Exempelvis har Skellefteå tagit betalt för marken som ligger i en gångtunnel under en byggnadsställning. Sådan mark ska man inte längre ta betalt för. 

undefined
Alla typer av försäljningsstånd och torghandel påverkas av taxorna. Arkivbild.

De nya taxorna gäller för alla tillfällen när kommunen lånar ut sin gatumark. Det kan vara för serveringar, gatupratare (tillfälliga skyltar), utomhusställ för varor, torghandel, byggnadsställningar, avstängd mark vid byggen, skylift, container.

Om man måste nyttja parkeringsplatser kommer kommunen att ta betalt för de missade parkeringsintäkterna.

Det finns två zoner i prissättningen. Mark i Skellefteå innerstad blir zon 1 och dyrare att disponera, medan zon 2 gäller på all annan kommunal mark, även ute i orterna. 

Om en uteservering inte serverar alkohol får den betala för zon 2 även om den ligger i zon 1. 

Om två företag vill nyttja samma mark har den förtur som hade marken tidigare, om den inte har misskött sig på något vis 

Till sist föreslås att man hädanefter ska räkna upp priserna en gång per år och följa konsumentprisindex.

Den nya taxan godkändes av samhällsbyggnadsnämnden vid måndagens möte och går nu till kommunfullmäktige för beslut. 

– Det är bra att taxorna för uteserveringar ska gälla för hel säsong. Det innebär i princip att vi bjuder på maj och september till restaurangerna, så de kan nyttja sina serveringar om vädret skulle vara bra. Tidigare vågade företagarna inte boka dessa månader eftersom de inte ville betala om vädret sedan skulle bli för kallt, säger ordförande Sara Keisu (S).

Exempel:

Uteservering med alkohol, i innerstan: Grundavgift på 800 kronor, sedan 400 kronor per kvadratmeter. Gäller för hel säsong. Om serveringen inte är i vägen kan den stå kvar hela vintern utan avgift. 

En uteservering som är 35 kvadratmeter får därmed en kostnad på 14 800 kronor för en hel säsong, enligt gamla reglerna var det 15 600 för fem månader. En smärre sänkning alltså.

I Luleå skulle samma servering kosta 11 000 kronor och i Umeå 25 000 kronor. 

Fasta torghandelsplatser har i Skellefteå kostat 4 616 per månad, exklusive el. Nu blir det 100 kronor per plats och dag, vilket är samma som i Umeå.

Att ställa ut ett litet varuställ vid sin butik blir mycket billigare. Har tidigare kostat 10 258 för ett år, men sänks till 2 900 kronor.

En skylt, så kallad gatupratare har tidigare kostat 3 078 kronor per år men sänks nu till 800 kronor i grundavgift och därefter 400 kronor per år. 

Gatupratare är för övrigt inte tillåtet i många andra städer. 

Det blir gratis

Det blir gratis att använda mark för välgörenhet och insamlingar. Det föreslås också vara gratis för den som deltar i bondens marknad på torget och säljer lokalt producerade varor. 

Att ordna demonstrationer, politiska möten, korteger, motionslopp och så vidare blir också gratis, såvida man inte sätter upp någon scen eller tält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!