Det har gått drygt 10 år sedan kommunerna blev ansvariga för tillsyn av strandskydd, tidigare låg det på länsstyrelserna.
Skellefteå kommun inledde med ett stort projekt när de gick igenom hela kuststräckan. Det var år 2011.
– Vi jämförde flygbilder från åren 1997 och 2007 för att se om det hänt något under den tiden, säger ekolog Johanna Engström.
Därefter har kommunen gjort riktade insatser, på bara ett område i taget. De har kollat stränderna på Storgrundet utanför Skelleftehamn, vad som hänt i vattenbrynen i Kinnbäcksfjärden samt tittat på flygbilder över Tåmeträsk.
– Tanken är att vi ska granska ett nytt område varje år. Men det hinns inte med alla år, och då inriktar vi oss på tipsen. Det kommer cirka 5-10 tips per år.
Tipsarna är oftast friluftsmänniskor som känner att deras närvaro på en strand är inskränkt för att någon har privatiserat den.
Miljöavdelningen bevakar att det inte görs otillåtna grillplatser, uteplatser, bryggor, muddringar, sandstränder, pirar. När sådant ändå har gjorts krävs oftast rättelse, det vill säga att byggnadsverk ska tas bort och naturen återställs.
– Det är viktigt att rättelse görs annars har vi en tandlös lagstiftning, säger Johanna Engström.
Hon tillägger att man ska ansöka om strandskyddsdispens om man har byggplaner, men att chanserna för dispens är rätt små.
Totalt sett har miljöavdelningen hittat 65 fall på fem år, när stugägare har gjort byggen som måste åtgärdas.
Några av fallen är inte avslutade. Det kan bero på att folk har tid på sig för återställandet eller att miljöavdelningen inte hunnit kontrollera rättelserna.
Ett ärende som det tvistas om ska upp i mark- och miljödomstolen i mitten av juni. Det handlar om grova åtgärder när en sommarstugeägare har grävt ner så kallade L-stöd av betong längs med stranden och skapat sin egen båthamn.
Här är antalet fall som hittats, antingen efter tips eller från kommunens egna undersökningar.
2017: 29 fall varav 28 har avslutats
2018: 6 fall, alla är avslutade
2019: 17 fall, varav 16 avslutats
2020: 5 fall, varav 3 avslutats
2021: 8 fall varav 2 har avslutats
Strandskydd
Syftet med strandskyddet är att alla människor ska kunna ta del av stränderna, för bad och friluftsliv.
Dessutom ska det skydda naturen från att bli förvanskad samt skydda djurlivet.