I undersökningen deltog totalt 860 elever från gymnasieskolor i Lund, Malmö och Stockholm, där resultaten var liknande i varje stad. Studien visar att mer än hälften av eleverna kände större oro än innan distansundervisningen, och 55 procent av eleverna kände sig mer stressade än normalt. En stor del av eleverna lyfte fram att de kände ökad stress och oro på grund av att skolan inte fungerat tillräckligt väl.
Enligt studien ska flera av eleverna ha känt att deras arbetsuppgifter ökat, samtidigt som möjligheterna till information, feedback och hjälp upplevs ha minskat.
Felicia Lundmark (S) är ordförande för gymnasienämnden i Skellefteå kommun. Hon säger att kommunen vet om att en del elever har påverkats negativt av vårens undervisning.
– Vi vet att en del elever har klarat av distansundervisning väl, och vi vet att en del elever har påverkats negativt av den. Vi vill självklart inte att elever ska må dåligt på grund av skolan, säger hon.
Att studien är genomförd i Lund, Malmö och Stockholm gör att den inte nödvändigtvis stämmer överens med läget i Skellefteå, enligt nämndsordföranden.
– Vi vet inte exakt vilka följder och vilken påverkan distansundervisningen har haft på våra elever i Skellefteå, utan det är en utvärdering som vi måste göra här. En sak vi däremot vet är att vi har haft en högre närvaro bland elever under den här perioden, och visar det sig i betygen är det positivt, säger Felicia Lundmark.
Även om det skulle visa sig att distansundervisningen haft positiva effekter meddelar gymnasienämndens ordförande att målsättningen är att skolan ska genomföras fysiskt när den börjar om i augusti.
– Vår förhoppning är att vi ska ha en skolstart på plats. Vi vet att en del elever har hamnat i kläm under den här perioden, och det vill vi förhindra, säger hon.
Om gymnasiet skulle tvingas starta på distans i augusti finns det i dagsläget ingen ändrad plan för hur undervisningen ska ske.
– Det är ingenting som är bestämt, men gymnasiekontoret håller på med just sådana saker. Vi vet också att rektorer och lärare har bra koll på eleverna som behöver extra stöd, och även nu under våren har det funnits möjlighet att släppa in ett par elever åt gången i skolornas lokaler, säger Felicia Lundmark.