Stora skillnader mellan skolorna i Skellefteå

I dag får Skellefteelever i årskurs nio sitt slutbetyg i handen. Men det är gigantiska skillnader mellan de bästa och sämsta skolorna sett till andelen som går ut med ofullständiga betyg. Och klyftan i Skellefteå är bland de största i hela landet.

Gapet mellan skolorna med högst respektive lägst andel elever med fullständiga betyg är stor i Skellefteå kommun. Norran granskar grundskolan.

Gapet mellan skolorna med högst respektive lägst andel elever med fullständiga betyg är stor i Skellefteå kommun. Norran granskar grundskolan.

Foto: TT

Skellefteå kommun2021-06-16 06:15

”Chansen att lyckas ska vara lika stor oavsett var i Skellefteå man bor. Det behöver vi jobba mer med för att det ska bli verklighet.”

Så säger en av rektorerna i Norrans artikelserie, som startar i dag. Vi har tittat närmare på skolornas resultat, antal elever per lärare och behörigheten hos pedagogerna. Statistik som finns hos Skolverket. I jämförelsen finns både friskolor och kommunala skolor med. 

Avgångsbetyget som niorna får i dag är resultatet av flera års slit. Den som inte når kunskapsmålen i varje enskilt ämne, har ett ofullständigt betyg. Det kan innebära svårigheter att ta sig in på ett gymnasieprogram, vilket kan innebära färre valmöjligheter och uppförsbacke i yrkeslivet. 

Men chansen ska vara lika stor för alla – precis som rektorn säger. Förutsättningarna tycks dock långtifrån lika i dag. Skolverkets senaste statistik på gymnasiebehörighet, från läsåret 2018-2019, visar på en enorm klyfta mellan skolorna i Skellefteå. Den skola där flest elever fick gymnasiebehörighet låg på 91,2 procent. På skolan med sämst resultat gick färre än hälften ut med fullständiga betyg. Det är ett gap på över 50 procent. 

En granskning som Dagens Samhälle gjort, visar att Skellefteås klyfta är en av de största i landet. Endast fem kommuner hade ett större gap, däribland Malmö och Göteborg. Som en jämförelse var Umeås gap 25 procent. 

Även andelen behöriga lärare skiljer sig åt. Men här är Skellefteås siffra generellt sett hög. Ett tiotal skolor har uteslutande behöriga lärare, de flesta har över 90 procent. Men här finns undantag. På en skola är andelen behöriga lärare inte ens hälften. Vissa skolor går inte att jämföra med, exempelvis Internationella Engelska skolan, då den accepterar utländska lärarexamen, vilket gör statistiken missvisande. 

Antal elever per lärare är en annan faktor. Snittet för samtliga skolor, kommunala och friskolor, är 10,8 i Skellefteå. För enbart kommunala är det 10,7. Det är bättre än rikssnittet på 12,2 elever.

På Bolidenskolan och Örjanskolan är lärartätheten bättre, med 7,3 respektive 8,9 elever per lärare. Skolornas rektorer säger att det är en satsning för att utveckla resultaten som ligger lägre än genomsnittet. Även rektorn på Lövångerskolan talar om det, vilket dock inte syns i statistiken. Skolan har 10,8 elever per lärare och därmed ligger på snittet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!