Föräldrar överklagar beslutet att stänga förskolor

Bristande information inför beslutet att stänga förskolorna Klippan och Tullaren har fått vårdnadshavarna att överklaga. Nu går ärendet till förvaltningsrätten i Umeå.

Fredrik Stenberg (S), ordförande för för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun.

Fredrik Stenberg (S), ordförande för för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå kommun2021-06-18 16:00

Förskolorna Klippan i Skelleftehamn och Tullaren i yttre Ursviken ska stängas till hösten - något som kritiserats av både föräldrar, pedagoger och oppositionspolitiker, som menar att beslutet fattats utifrån ett bristande beslutsunderlag. 

Föräldrarna lämnade därför in ett överklagande till Förvaltningsrätten i Umeå med krav på att stoppa stängningen av förskolorna innan utredningen är klar. I överklagandet lämnades även en namninsamling med över hundra underskrifter in.

Rebecca Elenius har två barn som går på Klippans förskola, som stängs till hösten. Hon är en av föräldrarna som står bakom överklagandet.

– Vi tycker att de har tagit beslut på grunder som inte stämmer och att de förtroendevalda är dåligt informerade. Det stod i protokollet från för- och grundskolenämndens möte att allianspartierna även påpekat bristande beslutsunderlag, säger hon. 

I överklagandet riktas kritik mot den information som lagts fram inför nämndens möte. Bland annat att det saknades risk- och konsekvensanalyser samt om hur många barn som idag går i de två förskolorna och var de skulle placeras efter stängningen. 

Lenita Hellman (M), i för- och grundskolenämnden röstade därför nej.

– Barnchecken och riskanalysen det absolut viktigaste beslutsunderlaget, men det saknades här. I underlaget beskriver man processen, men vi får aldrig se vad som faktiskt har gjorts. Det saknades information om hur förskolorna såg ut och då är det svårt att bedöma verksamhetens kvalitén och konsekvensen av att stänga. Det fanns ingen information om hur många barn som fanns på respektive förskola och vart de skulle ta vägen sedan. Vi fick inte heller veta hur personaltätheten blir i de nya barngrupperna, säger hon.

Fredrik Stenberg (S) är för- och grundskolenämndens ordförande.

– Jag har gjort en helhetsbedömning som ligger till grund för beslutet och där ingår barnchecken. En viktig aspekt är att resurserna styrs av budgeten. Om man bedriver för många verksamheter med för få barn tvingas man skära i något annat, till exempel bemanningen.

Hur ställer du dig till kritiken mot att det inte fanns relevant statistik om antalet barn?

— Jag tycker att vi har det underlag som krävs. Som politiker är du ansvarig för alla barn och verksamheter. Då måste man göra avvägningar. Vi fann att det rimligaste var att stänga förskolorna.

undefined
Fredrik Stenberg (S), ordförande för för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun.

I överklagan riktas även kritik mot bristen på dialog mellan förvaltning och föräldrar och personal inför beslutet, med hänvisning till kommunallagens krav på samrådande vid beslut som påverkar de som använder kommunens service.

— Det har förts samtal mellan rektorer som är ansvariga för dialogen med vårdnadshavare. Vi har utgått från att dialogen funnits, säger Fredrik Stenberg (S).

Hur tänker du nu, med kunskap om att det inte har gått till så?

— Vi kan alltid bli bättre och det gäller att ta lärdom. Det tråkigt att de känner så - men jag tycker det är bra att de tar till orda och nyttjar sina demokratiska rättigheter.

Är det rimligt att lägga ned förskolorna med tanke på den kommande befolkningstillväxten?

– Det är en viktig fråga för alla kommunala verksamheter. Prognoser är ofta fel men antaganden är också svåra att förutse. Därför är det rimligt att vi som politiker förvaltar medborgarnas skattemedel utifrån den information vi har just nu. Klippan är en lokal som kan komma att öppna igen, om det skulle behövas.

Fakta och förtydliganden

I juli avgörs ärendet i förvaltningsrätten i Umeå.

I överklagan önskar man även att beslutet ska fattas av politiker i kommunfullmäktige.

Barnchecklistan, även kallad barnchecken, är ett styrande dokument som ska forma beslut som fattas i för- och grundskolenämnden. Den upprättades när FN's barnkonvention blev en del av svensk lag. Barnkonventionen fastslår barnets rätt att uttala sig i frågor som rör dem och att barnets bästa alltid ska beaktas vid beslutsprocesser och åtgärder som påverkar dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!