Byggandet av hyresrätter i Skellefteå var på vippen att avstanna helt, på grund av de höga byggpriserna. Redan påbörjade byggen har slutförts allt eftersom, men få bolag har dragit igång något nytt.
Skebo ångar i alla fall på, och de ska köpa de tre hyreshus som nu påbörjats på Getberget. Avtalet har legat klart länge men byggbolaget Lindbäcks har avvaktat eftersom de hade svårt för att få ekonomi i projektet.
I mitten av september satte de spaden i jorden, och redan om ett drygt år blir det inflyttning i de 155 lägenheterna. Det är Skebos kö som man ska stå i för att komma på fråga, även om Samhällsbyggnadsbolaget ska köpa området efter två år.
Nu när få andra bolag startar byggen läggs alltmer ansvar på Skebo. De fick överta bygget av hyreshus i Sörbyn Kåge, och det är tänkt att böja mot nyår.
Skebo har också fått uppdraget att göra nya studentbostäder och de första 100 byggs i korsningen Brogatan/Skråmträskvägen på Sörböle.
– Vi har sökt entreprenörer som vill bygga och de har föreslagit sina koncept. Nu utvärderar vi och då är tiden till inflyttning ett viktigt kriterium, säger Anna Ersson, marknadschef på Skebo.
Förhoppningen är att börja bygga en bit in på nästa år.
Något mer planerat bygge har inte Skebo just nu, men de förbereder sig för fler uppdrag.
Nästa aktiva bostadsbolag är Samhällsbyggnadsbolaget, SBB. De har ett pågående bygge i Skelleftehamn och säger att de ska börja nästa på Krongatan, Moröhöjden, sommaren 2024. Där görs 178 lägenheter. Kommunen har nyligen börjat med vatten- och avloppsarbete.
– Vi har väntat på de kommunala förberedelserna. Exempelvis ska det anläggas dammar som ska samla upp regnvatten som är tekniskt komplext enligt vad jag fått höra, säger Erik Hävermark, chef för projektutveckling på SBB.
En färdig detaljplan har funnits i cirka ett år, men han tycker inte att bolaget har fördröjt byggstarten.
– Nej, vi bygger det vi har möjlighet till. Skellefteå är prioriterat, i övriga landet har däremot all vår nyproduktion av bostäder stannat av.
SBB har även fler tilltänkta tomter, men på de platserna saknas en gällande detaljplan.
Ännu en stor aktör i Skellefteå har varit Heimstaden, som äger merparten av de nya lägenheterna på Västra Erikslid. Men de är försiktiga med att börja något nytt.
Heimstadens tomt på Anderstorp Gård, intill hälsocentralen, har stått orörd i flera år. Detaljplanen var klar 2019 men bolaget har inte satt spaden i jorden.
Tomten ägdes tidigare av Skebo, men såldes till Heimstaden som nu inte bygger och då har kommunen inga påtryckningsmedel.
– Vi sålde tomten i en helt annan tid, och jag tycker inte det var ett misstag då. Vi ville locka hit nya fastighetsbolag, säger kommunalrådet Evelina Fahlesson.
Heimstadens förklaring är att de inte får ekonomi i bygget:
– Vi kan inte starta och det beror på den tidigare domen om presumtionshyra i kombination med allt högre räntenivåer och entreprenadkostnader. Förutsättningarna för att nyproducera bostäder ser i dagsläget dystra ut, det vittnar hela branschen om, skriver informationschef Robin Wilhelmsson i ett mejl.
Han efterlyser reformer i rikspolitiken för att byggandet ska komma igång.
Ännu en tomt där kommunen förlorat sin rådighet såldes för några år sedan till Arkadia Bostad. De fick köpa mark i backen nedanför äldreboendet Ömheten på Morö Backe för att bygga tvåvåningshus. Men något byggande har inte blivit av.
– Vi kan konstatera att de inte gör vad de hade lovat, säger Patrik Larsen, chef på kommunens mark- och exploateringsavdelning.
– På tomten kan man bara bygga 30 lägenheter, och det är dessvärre för litet antal för att få lönsamhet, svarar Ulrica Geissler, vd på Hemhagen Fastigheter, som även ansvarar för Arkadia
Nu har kommunen lärt sig läxan och säljer ingen mark förrän byggena börjar. Det ges enbart markanvisningar, och en nyhet på senare tid är att man också drar in dessa löften om bolaget inte planerar för att börja.
Så har skett när det gäller flera tomter som varit utlovade till olika bolag.
– Vi lovar nu bara ut marken för ett halvår i taget och har en tät dialog med bolagen så att projekten går framåt, säger Evelina Fahlesson.
Om kommunen lyckas med sina påtryckningar kan en ny "våg" av inflyttningar komma tidigast om två år. Fram till dess väntar en svacka när få gäster kan kvittera ut nyckel till nybyggd hyreslägenhet.