Villaägare fick anmärkningar på sina eldstäder

Allt fler villaägare i Skellefteå kommun får anmärkningar på sina eldstäder. Sotningsverksamheten jobbar efter tydligare regler och nu görs inte längre några anteckningar i marginalen.

Bekämpning av soteld i en skorsten.

Bekämpning av soteld i en skorsten.

Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå kommun2021-12-30 09:00

Under november månad fick 43 villaägare ett föreläggande om att åtgärda sin eldstad. Det var ovanligt många på ett bräde.

– Det beror på sjukdom, vi har legat efter i utskicken, förklarar Jonny Tellström, verksamhetschef på sotningen i Skellefteå kommun. 

Men även i normala fall utfärdas fler förelägganden än förr i tiden och det beror på ändrade föreskrifter från myndigheten för skydd och beredskap. 

– Sedan 2019 gör vi nu formella förelägganden om allt som innebär en brandfara. Förr kunde vi vissa fall bara meddela fastighetsägaren att något var olämpligt. 

Skillnaden med förelägganden är att konsekvenserna blir tydligare om de inte åtgärdas. 

Vad brukar då anmärkningarna handla om? Jonny Tellström säger att vanligast är riskerna med sågspån som isolering på vinden. 

– Det ligger sågspån direkt mot skorstenen, och då är det ingen förmildrande omständighet att man byggde så förr i tiden. Det ska vara mineralull som inte kan brinna närmast skorstenen, och först längre ifrån kan man ha sågspån. 

Ännu en byggnadsteknisk grej är att en takstol kan ligga an direkt mot skorsten, vilket heller inte får förekomma. 

undefined
I restaurangkök är det viktigt att "skorstenen" (som kallas imkanal) inte är full av fett så att en brand sprider sig. Det ska därför vara lätt att rensa.

I november fick även tio restauranger förelägganden. 

– Även där hade utskicken hopats, och vi har inte hittat onormalt många egentligen. Det vi brukar anmärka på i restaurangkök är att rensluckorna är dåliga så att det inte går rensa bort fett i skorstenen. Om det sedan börjar brinna på spisen så sugs elden upp i imkanalen och kan sprida sig den vägen. 

Ett slags föreläggande som sotningsväsendet gärna skulle göra, men inte får, handlar om dålig säkerhet för sotaren. 

– Om stegar och takskydd är dåliga är det en fråga för bygg- och miljönämnden, och vi ska bli duktigare på att anmäla till dem, säger Jonny Tellström.

undefined
När det gäller sotarens egen arbetsmiljö, så är det bygg- och miljönämnden som ska ge förelägganden kring stegar och skydd.

Vad sotarna kunnat göra i det akuta läget när stegar är dåliga är att förbjuda att eldstaden används, till dess att sotaren kan ta sig upp på ett säkert sätt. 

– Det har hänt, vi har säkert gjort det ett 20-tal gånger. Då brukar det gå snabbt att fastighetsägaren åtgärdar. Har du inte möjlighet till elvärme så har du ju i värsta fall ingen värme i huset i de lägena.

Sotningsverksamheten i Skellefteå kommun har elva anställda varav åtta är sotare på fältet.

– Vi behöver bli fler men hittar inte personal. Är du utbildad så hör av dig, passar Jonny Tellström på att hälsa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!