Normalt brukar sopningen börja veckan efter valborg. Men i vår har det varit extra mycket snö, och därför kom man igång i mitten av april.
– Vi har varit ute med våra två små fordon, och har prioriterat trottoarer och cykelvägar i innerstan. Nästa vecka ansluter fler maskiner och alla entreprenörerna och då blir det upp till 20 fordon som ska jobba med detta. Främst sopmaskinerna, som är traktorer av olika storlek, men också en del lastbilar för att köra bort gruset.
Anledningen att man börjar i innerstan är att det inte finns några gamla snöhögar där. Eftersom snön körs bort löpande under vintern så blir vägarna torra fortare.
– Rent generellt så tar vi också gång- och cykelvägar först och gator senare. Sist ska våra små fordon också ge sig ut på gräsmattorna för att ta bort grus och jord som har plogats ut.
Den sista maj är målet att allt grus ska vara borta.
– Men det beror på vädret. Kommer det mera snö så pausar vi, och vi kan inte heller samla grus om det regnar mycket, säger Thomas Lundgren.
Tror du att ni är efterlängtade?
– Ja, det räknar jag med. Folk brukar ringa och vilja ha sopat väldigt snart sedan snön har tinat bort.
I fjol kostade sandsopning och bortforsling av grus drygt fem miljoner i Skellefteå kommun. Mest pengar lades på att sopa gatorna, 3,6 miljoner. Gång- och cykelvägar kostade 620 000 kronor och att göra ren grönytorna kostade 946 000 kronor.