Brev om detta går ut i dagarna till folk i byarna. Det handlar om vägar som är mellan 500 och 1 000 meter långa.
Förklaringen är att trafikverket (staten) har slutat betala bidrag för vägarnas skötsel. Då är kommunens regler att den inte heller ska betala utan underhållet överlåts till de som äger vägen eller de som nyttjar den.
– Trafikverket bestämde detta för några år sedan, men det är eftersläpning på genomförandet eftersom de ser över varje kommun vart femte år, säger Tomas Nilsson, projektledare på gata och väg, Skellefteå kommun.
– I höstas fick vi besked att deras bidrag skulle upphöra från 1 januari 2021. Vi har dock bestämt att vi fortsätter att sköta snöröjningen hela vintern, så det blir 1 maj vi släpper vägarna helt.
Det handlar om 31 vägar runt om i kommunen. Tomas Nilsson säger att det bor folk vid alla, men kan inte säga hur många.
En av byarna finns fem kilometer utanför Jörn och heter Älgträsk. Där finns fyra bebodda gårdar och även en del sommarstugor.
Byborna Mats Olofsson och Marika Lundgren är kritiska.
– Jag ifrågasätter varför vi ska sköta en väg som alla kan och får använda. Post, sophämtning, ambulans, räddningstjänst, det är många som har behov av att komma sig fram, säger Mats.
– Det är ständigt något som ska dras in för oss på landet. Det sticker i ögonen när vi inte får behålla det mest nödvändiga samtidigt som man kan tycka att staten och kommunen slösar på annat, suckar han.
Att bilda en vägförening är enligt honom lättare sagt än gjort.
– Det är mycket besvär, och vi har ju också frågan om sommarstugorna och i vilken omfattning de ska vara med. Vi skulle tvingas upphandla en åkare, för vi har ingen i byn som skulle ta på sig snöröjningen, säger Mats Olofsson.
När det gäller enskilda vägar som är längre än en kilometer fortsätter Trafikverket att ge bidrag. Inom Skellefteå kommun handlar det om flera hundra vägar, den totala längden är 90 mil.
– Den längsta enskilda vägen är 1,5 mil, säger Tomas Nilsson.
Bidraget går till kommunen som sedan sköter jobbet. Men pengarna räcker inte till all snöröjning och underhåll.
– Nej, bidraget räcker till halva kostnaden, så även kommunen har stora kostnader för att sköta dessa vägar.
Vägarna kallas enskilda vägar, vilket innebär att kommunen inte äger vägbanan där de ligger. Ägare kan vara markägaren eller att det har bildats en samfällighet.