Händelsen inträffade i början av höstterminen på en högstadieskola i Skellefteå kommun. Det var efter en idrottslektion som en kille fotade sin klasskompis i smyg.
Bilden lades sedan ut på den misstänktes ”story”, vilket innebär att alla hans kontakter kunde se den. Fotot blev också omtalat i en gruppchatt som ett tjugotal personer var med i, inklusive den smygfotade klasskompisen. En person i gruppchatten kallade honom för ”duschgrabben”.
Några veckor senare polisanmäldes händelsen. I förhör berättar den utsatte eleven att han blivit deprimerad efter det som hänt. Hans mamma säger att han har mått jättedåligt och varit mycket ledsen.
Ett vittne berättar för polisen att bilden skärmdumpades och fick stor spridning på skolan.
Den misstänkte eleven erkänner att han smygfotat, men hävdar att det var en klasskompis som hetsade och pressade honom att göra det. Han säger också att den utsatte pojken själv har fotat honom på liknande sätt tidigare.
Vidare förnekar han att han ska ha delat bilden, utan säger att det var klasskompisen som tryckte på publicera-knappen på hans telefon.
”Jag tog bort bilden direkt, så snart jag kunde. Den var bara ute i två till fem minuter”, säger killen i förhör.
Nu åtalas han vid Skellefteå tingsrätt. Brottsrubriceringen är kränkande fotografering.
Henrik Bolin, grundskolechef i Skellefteå kommun, tycker det är bra att fallet prövas rättsligt.
– Vi arbetar ständigt för att få elever att tänka över sitt beteende. Alla ska kunna känna sig trygga i skolan och på fritiden, säger han.
Norran har tidigare uppmärksammat att elever undviker att duscha på grund av rädsla att fotas. När Lejonströmsskolan renoverades för några år sedan installerades enskilda duschbås, efter en motion från Alliansen.
Nyligen bestämdes att den lösningen ska gälla vid samtliga ny- och ombyggnationer av skolor och idrottshallar i kommunen.
– Det ingår i vårt nya funktionsprogram för grundskolan. Vi ska även ha alternativa omklädningsrum för de elever som har behov av det och inte känner sig bekväma att byta om med andra.
Kan mobilförbud också vara en lösning?
– Det är upp till varje rektor att bestämma. Jag tror att många skolor redan har sådana regler men det är svårt att kontrollera att de följs i omklädningsrummen. Därför är det viktigt att också jobba med elevernas värderingar, säger Henrik Bolin.