– De har haft en besvärlig sjukdomsbild, vi ska utreda vad det beror på, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare vid regionen.
Kågeskolan har på grund av det stora lärarbortfallet haft stora svårigheter att bedriva undervisning. Redan måndag den 6 april fanns en stor sjukfrånvaro i skolans personal, då 22 lärare sjukanmält sig. Eleverna skickades hem följande dag. Då situationen inte blev bättre efter påsk kontaktades regionens smittskyddsenhet.
Gunilla Persson är tillförordnad smittskyddsläkare.
– De frågade vad vi tyckte. Vi kom fram till att vi skulle kunna utreda sjukdomsbilden vid skolan, då den varit komplicerad, säger hon.
Om det redan finns konstaterad smitta av covid-19 bland lärarna vill Gunilla Persson inte gå in på – det är i så fall kommunens val att berätta, tycker hon.
– Det är inte vår uppgift, vi behandlar bekräftade fall som enskilda patienter. Vi har inte heller full koll på våra 240 fall, om de är lärare eller inte. Och om en lärare smittats så är det svårt att säga om det skett på skolan eller ute i samhället.
Men det blir inte bara covid-19 som utreds.
– Vi ska också se om det florerar något annat för tillfället som kan ha fångats upp, säger hon.
Samtliga lärare med symtom kommer därför att erbjudas att testat.
När testas de?
– När det finns material, jag kan inte svara på exakt när. Vi börjar troligtvis under veckan, säger Gunilla Persson.
En skola i Jönköping stängde nyligen då skolan fick två bekräftade fall av smitta bland lärarna. Kommun och region tycks där ha informerat både media och vårdnadshavare.
Varför får inte vi samma information?
– Vi ska ju utreda detta nu, sedan blir det upp till kommunen att avgöra hur de vill hantera informationen, säger Gunilla Persson.
Enligt skolchef Anders Bergström har kommunledningen haft daglig kontakt med smittskyddet.
Misstänker ni att det rör sig om covid-19 på Kågeskolan?
– Vi har en samhällsspridning av viruset och jag skulle ljuga om jag sa att mina tankar inte far åt covid-19. Det är klart att frågan är ständigt aktuell när det kretsar kring medarbetare och verksamhet, säger han.
Vanligtvis brukar loven minska problem med vinterkräksjuka och andra infektioner, men bortfallet av lärare är fortsatt stort i Kåge. För närvarande är 14–15 medarbetare frånvarande.
– Kåge sticker ut något otroligt, säger han.
Ni har dragits med sjukfrånvaro där länge – varför kopplades smittskyddet in först i går?
– Vi hade kontakt och rådfrågade smittskyddet före påsk om detta. Varför vi inte tog beslut då? Ja, vad är rätt eller fel, det får framtiden visa.
Har ni något bekräftat covid-19-fall på skolan?
– Det vill jag varken bekräfta eller dementera. Regionen eller individen själv får svara på sådana frågor.
Om det efter provtagningen finns bekräftade fall – går ni ut med det?
– Det måste jag prata med kommunledningen om – om hur vi ska kommunicera. Jag är otroligt orolig över att säga fel saker så att en individ blir utpekad.
Men när det gäller löss, springmask och magsjuka sätter man upp lappar på skolor – varför inte när det gäller covid-19?
– Att det finns en samhällsspridning av coronavirus är allmänt känt i samhället nu. Löss och springmask är inte riktigt lika omtalat på det sättet, säger Anders Bergström.
Borde man inte varna för covid-19 om det går på en specifik enhet?
– Jag ska prata med kommunledningen om det.