Skriande personalbrist i förskolan

Personalbristen slår hårt mot Skellefteås förskoleverksamhet, inte minst i Bureå och Lövångers rektorsområde, där det allt oftare skickas ut meddelanden till föräldrar om det ansträngda läget: ”Det är tufft att hitta vikarier för tillfället”, säger rektor Jenny Forsell.

Personalbristen i förskolorna är stor. Men Jenny Forsell, rektor för förskoleområdet Bureå, Lövånger, Hjoggböle, säger att föräldrar inte ska behöva oroa sig för barnens säkerhet.

Personalbristen i förskolorna är stor. Men Jenny Forsell, rektor för förskoleområdet Bureå, Lövånger, Hjoggböle, säger att föräldrar inte ska behöva oroa sig för barnens säkerhet.

Foto: TT/Rickard Forsell

Skellefteå kommun2022-05-19 20:00

Jenny Forsell är rektor för förskoleområdet Bureå, Lövånger, Hjoggböle, med totalt 22 förskoleavdelningar fördelat på sju förskolor. Förutom 10-avdelningsförskolan Tallbacka i Bureå är merparten mindre enheter, med en eller två avdelningar. Och det är vid de mindre enheterna läget är tuffast.

När Norran når Jenny Forsell, står hon på Hjoggböles förskola och övervakar barnen som leker ute.

– Det går bra att prata, säger hon. Jag måste bara hålla ett öga på barnen samtidigt.

Att rektor, eller andra chefer, hoppar in för att täcka upp är inte ovanligt i dag. För tillfället annonserar förskoleområdet efter tre tillsvidareanställda. Det saknas också cirka sex vikarier. Under Norrans intervju har ett så kallat ”gult läge” uppstått. Grönt läge innebär att personalfrånvaron relativt enkelt kan lösas genom att exempelvis flytta om personal eller be någon arbeta längre. Vid gult läge kan verksamheter samarbeta och chefer kan gå ut i barngrupper för att avlasta. Rött läge är den svåraste utmaningen.

– I det läget lämnar jag över arbetsmiljöansvaret till min chef. Det kan handla om att stänga en avdelning eller att frigöra personal från förvaltningen som kan rycka in.

undefined
Jenny Forsell är rektor för förskoleområdet Bureå, Lövånger, Hjoggböle: ”Vi ska snart ha ett föräldramöte i Hjoggböle, Sjöbotten också. Vi vill förklara hur vi arbetar och tänker, ingen ska behöva oroa sig för säkerheten.”

Gula och röda lägen har uppstått allt oftare under våren, och meddelanden om det ansträngda läget går då ut till föräldrar. Det har också hållits föräldramöten.

– Vi ska snart ha ett i Hjoggböle, Sjöbotten också. Vi vill förklara hur vi arbetar och tänker, ingen ska behöva oroa sig för säkerheten.

Under pandemin kunde förskolan skicka ut vädjansbrev, önskemål till föräldrarna att om möjligt hålla barnen hemma. Dokumentet får inte längre användas.

– Det vi kan göra i dag är att meddela om det ansträngda läget. Vi får inte be någon hämta sitt barn. Men jag måste understryka att många föräldrar har varit fantastiska och visat stor förståelse för situationen, säger Jenny Forsell.

Men det finns oroade föräldrar. Norran talar med en mamma som säger att hon eller hennes man ibland valt att vabba en extra dag då de fått information om att läget på förskolan är ansträngt.

– På ett föräldramöte fick vi höra att de anställer alla som vill jobba, men att det helt enkelt inte finns tillräckligt många. De är ibland väldigt få personal, på alldeles för många barn. Det känns inte alls tryggt, säger hon.

Jenny Forsell säger att föräldrar inte ska behöva vara oroliga.

Men när ni berättar att läget är ansträngt, kan ni verkligen garantera säkerheten då?

– Vi kompromissar inte med barnens säkerhet. Den går alltid först. När vi har skickat ut ett meddelande om ett ansträngt läge, tar vi in responsen och gör en ny bedömning av situationen. Kanske har så många meddelat att de kan lösa hämtning tidigare att vi bedömer att situationen har löst sig. Är situationen inte säker, kan vi tvingas stänga tidigare.

Men ni är skyldiga att erbjuda förskola, ni kan väl inte bara meddela att en avdelning stänger?

– Vi är skyldiga enligt lag att erbjuda barnomsorg, och i de fall föräldrar meddelar att de inte har möjlighet att exempelvis hämta tidigare så löser vi alltid det. Jag hoppas också att politikerna inför samma system med arbetsgivarintyg som OB-förskolan har, så att vi får de tider vårdnadshavarna arbetar, för att kunna bemanna utifrån faktiskt behov.

Att fler nyanställda saknar utbildning. Är det en risk?

– Vi har en tydlig introduktionsplan om bland annat vårt uppdrag, bemötande och förväntningar. Vi arbetar också för att de ska få möjlighet till vidareutbildning på arbetstid.

Ser ni fler olyckor till följd av personalbrist?

– Vi anmäler alltid incidenter. Det finns också möjlighet att fylla i om det berott på att för få är på plats. Jag kan inte se att det ökat.

Ser du någon ljusning?

– Ja, när vi börjat kunna erbjuda möjligheten till utbildning på arbetstids upplever jag att vi når ut till en bredare grupp. Jag tror att det kan locka fler och jag är ändå hoppfull inför framtiden, säger Jenny Forsell.

Emelie Book, chef på central bemanning på förvaltningen utbildning och arbetsmarknad, konstaterar att de får in allt färre ansökningar om vikariat och att de jobbar hårt på att hitta lösningar.

– Vi jobbar nära barnskötarutbildningarna, annonserar lokalt och rektorerna är också väldigt bra på att fånga upp personal.

Problemen finns överallt, men är störst på serviceorterna. En anledning är att många saknar körkort och att det går få bussar i ytterområdena. 

Från maj till april har de haft inne 145 timvikarier. 

– Förut var det fler som var intresserade av heltid. Dessa blir nu anställda direkt. Våra nuvarande timvikarier vill i större utsträckning jobba deltid för att kombinera arbete med studier eller andra sysselsättningar. 

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!