Att matpriserna har ökat vet de flesta, och inte bara privatpersoner påverkas. Skellefteå kommun fick kraftigt ökande kostnader som en följd av kriget som i sin tur påverkade böndernas kostnader för foder, konstgödsel och drivmedel.
2021 köptes det råvaror för 59 miljoner, och 2022 hade summan ökat till 70 miljoner.
– Under 2021 var gymnasierna delvis stängda på grund av corona, så då köpte vi mindre varor. Men främsta orsaken till att kostnaderna ökat är prishöjningarna, säger måltidschef Peter Lundmark.
Privatpersoner kan kompensera prishöjningarna genom att göra billigare rätter. Men så har kommunen inte gjort.
– Nej, vi har inte ändrat matsedeln utan har serverat de rätter vi hade planerat. Däremot har vi bytt ingredienser till billigare när det har varit möjligt. Vi har också minskat svinnet.
På sista raden lyckades måltidsavdelningen få ett litet överskott, en miljon. Att de inte gick back beror på att de sparade på andra kostnader.
– Vi hade lägre personalkostnader under 2022. Vi har stor brist på kockar och då får vi luckor som inte går fylla. Det är absolut inte bra, det blir ett hårt tryck på de anställda som måste jobba dubbelt, säger Peter Lundmark.
Som en lösning har man ibland skickat mat till små förskolor istället för att låta deras kock laga maten.
– Vi har också hållit Brinkenrestaurangen stängd ibland.
De stora kunderna är skolor, förskolor, gymnasium, äldreomsorg och lasarettet.
– Under ett verksamhetsår justerar vi aldrig priserna till kunderna, men däremot har vi höjt dem nu inför 2023.
När måltidenheten byter till billigare råvaror så kan man tro att de byter från svenskt till utländskt. Men så är det inte.
– Nej, vi har tydliga mål från kommunfullmäktige att vi ska ha höga andelar svenskt och lokalproducerat.
År 2022 hade 80 procent av råvarorna svenskt ursprung. Det är en andel som ökat på senare år.
Ännu ett mål är att ingredienserna ska vara lokala. Där nådde man upp till 26 procent under 2022, ungefär samma som förr.
Måltidsavdelningen har 280 anställda som gör 3,4 miljoner portioner per år.
Det finns 84 kök varav Arom på lasarettet är i särklass störst, medan köken i mindre förskolor har en anställd.
Resultat 2022:
Intäkter: 233 miljoner (kommer från kommunala nämnder, samt Region Västerbotten).
Kostnader för livsmedel: 70 miljoner.
Löner: 120 miljoner.
Kostnader övrigt: 42 miljoner (hyra och el)
Summa: Överskott på en miljon.