Det är bara på måndagen som eleverna skickas hem efter lunch. Till tisdagen kan elever ta med sig mat eller äta på stan om det finns möjlighet, enligt Birgitta Lindström, biträdande avdelningschef på kommunala gymnasieskolorna i Skellefteå.
Däremot finns inte tillgång till kylskåp för förvaring av maten.
– Det är jättesvårt. Måltidsenheten som levererar maten har även köken. Däremot kan vi nyttja matsalarna där eleverna kan äta sina medhavda matsäckar, men vi har inte kylskåp att tillgå. Det blir lite bängligt men förhoppningsvis blir det inte under så många dagar.
– Men vi hade fått instruktioner om att vi skulle gå ut med det först nu på morgonen.
Hade ni inte kunnat gå ut med den tidigare?
– Inte utifrån de instruktioner vi fick. Det var just före helgen vi kände till det här. Det hade underlättat om informationen skett tidigare men eftersom vi inte fick gå ut med det så gjorde vi inte det.
Beslutet att göra så här kommer från andra förvaltningar för att lösa det stora behovet som finns inom vård och omsorg, fortsätter hon.
– Det är svårare för brukare och patienter. Denna lösning är en bra prioritering. De som behöver serverad mat allra bäst får den och att använda måltidspersonal som vanligtvis finns på gymnasiet känns rimligt. Det är lättare för unga och friska att själva ordna mat.
Måndagens besked gällande lunchen har inte lett till så mycket reaktioner från elever, fortsätter hon.
– Det har varit lugnt och fungerat bra. Det har kommit någon fråga från elever om varför de inte får ersättning.
Kommer de att få ersättning?
– Nej, det finns inget sådant beslut. Vi har inte skyldighet enligt skollagen att erbjuda gratis lunch, men vi gör det ändå i Skellefteå kommun. Skulle det här däremot pågå väldigt länge så kan det vara något som vi eventuellt kan ta upp igen, som under pandemin.
– Men vi förstår att det kan påverka ungdomar och familjer ekonomiskt.
Matkuponger är heller inte något de alls tittat på i nuläget av samma skäl – att de inte är skyldiga att erbjuda lunch.
– Behovet kommer att bli stort om det handlar om väldigt många dagar och alla familjer är inte ekonomiskt starka, men det får bli en senare fråga i sådana fall. I dag är det inte aktuellt.
Har ni fått några reaktioner från föräldrar?
– Det har varit någon rektor som fått frågor utifrån ersättning och det var också någon som frågat om man verkligen kan ställa in lektioner av den här anledningen.
Kan man det?
– Ja, det kan man uppenbarligen. Utan mat i magen är det svårt att ha lektioner. Ett alternativ hade kunnat vara att ha lektioner via Teams hemifrån, men det blir svårigheter med logistiken då alla ska hinna hem.
Totalt handlar det om upp emot 2 000 elever som fick gå hem från skolan efter lunch. De gymnasieelever som undantas är Naturbruksgymnasiet och elever på anpassad gymnasieskola.
– De elever som går anläggning och transport på Hammarängen vid Anderstorps gymnasium äter på Forslunds, så den lunchen påverkas inte heller.
Hur ser ni på att ställa in lektioner när vissa elever går sista året och jobbar för sina slutbetyg?
– Det är alltid olyckligt att ställa in lektioner men samtidigt är det så att när det var tvunget så måste man lösa det på något sätt. Man har också rätt att strejka och vi ska inte försvåra deras arbete, utan vi måste hitta lösningar.
Hur tycker du att det har fungerat?
– Vi resonerade före helgen om att vi skulle ha lektioner på Teams, men kom fram till att den bästa lösningen var inställda lektioner på måndag eftermiddag för de elever som inte kunde serveras lunch.