Skellefteå kommun massanställer vikarier

Samtliga vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun som lasat in erbjuds tillsvidareanställning från 1 april. ”Vi avvecklar helt enkelt Las-listan för vårdbiträden”, säger Sonny Bergmark, verksamhetschef för hemtjänsten. Facket känner däremot oro för hur kompetensutvecklingen kommer att påverkas.

Samtliga vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun som lasat in erbjuds tillsvidareanställning.

Samtliga vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun som lasat in erbjuds tillsvidareanställning.

Foto: Zhanna Danilova / Mostphotos

Skellefteå kommun2022-03-07 14:03

Varje vårdbiträde som därefter uppnår företrädesrätt enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) kommer också att erbjudas tillsvidareanställning.

undefined
Sonny Bergmark, verksamhetschef hemtjänsten i Skellefteå kommun.

– Nu kan vi erbjuda en snabbare väg från vikariat till tillsvidareanställning, säger Sonny Bergmark.
Det är närmare 200 vikarier som nu vid ett och samma tillfälle kommer att erbjudas en tillsvidareanställning.

undefined
Linda Dehlin, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun.

– Jag gläds med alla medarbetare som vi nu kan erbjuda en tryggare anställning. Vi vill vara en bra arbetsgivare som man väljer att stanna kvar hos, säger Linda Dehlin, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende.

Att erbjuda samtliga vårdbiträden tillsvidareanställning är en del i att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt som kommunen erbjuder medarbetarna en tryggare anställningsform så avvecklas företrädeslistan, vilket innebär att lediga jobb kan annonseras externt. 

Det ger kommunen möjlighet att nå ut på ett helt annat sätt, även till dem som kan tänka sig att flytta till Skellefteå kommun och Västerbotten.

undefined
Samtliga vårdbiträden inom hemtjänst och vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun som lasat in erbjuds tillsvidareanställning.

Skellefteå kommun som arbetsgivare kommer fortsätta arbeta för att motivera medarbetare till kompetensutveckling - en annan viktig nyckel för att säkra kompetensförsörjningen.

Sedan tidigare har kommunen arbetat bort företrädeslistorna för undersköterskor och för stödassistenter inom Stöd och service.

undefined
Malin Andersson, ordförande i Kommunals vård- och omsorgsklubb.

Malin Andersson, ordförande i Kommunals vård- och omsorgsklubb, berättar att förändringen väcker blandade känslor hos facket. 

– Vi är positiva till att fler får möjlighet till en tryggare anställning, samtidigt som det här inte löser kompetensbristen i kommunens omsorg. 

Malin menar att fokus borde ligga på kompetensutveckling för att minska undersköterskebristen. 

– Det finns inte tillräckligt med utbildade undersköterskor i dag och det är problematiskt. Vi har tidigare sett att vårdbiträden som erbjuds fast anställning när de är under utbildning till undersköterska hoppar av utbildningen, säger hon och tillägger:

– Rätt kompetens och utbildning är jätteviktigt. Det finns vårdtagare på kommunens boenden som har väldigt omfattande omvårdnadsbehov. Det är viktigt att arbetsgivaren fortsatt jobbar med att motivera och möjliggöra för fler vårdbiträden att utbilda sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!