Förlorat skatteavdrag drabbar biogasverket i Tuvan

Fyra miljoner extra per år kostar det för Skellefteå kommun att hålla sin biogasproduktion igång. Orsaken är att ett skatteavdrag har satts på paus efter en dom i EU. "Nu finns en oro för att vi på sikt tvingas betala tillbaka de avdrag som gjordes 2021 och 2022", säger Stefan Johansson, chef för VA och avfall vid Skellefteå kommun.

Interiör på biogasverket Tuvan.

Interiör på biogasverket Tuvan.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2023-06-10 08:00

Alla som producerar drivmedel måste betala koldioxidskatt. Det gäller även bolag som gör biogas, trots att gasen inte ger några utsläpp.

Svenska staten har tidigare kompenserat producenterna med ett avdrag, då man får tillbaka drygt 90 procent av skatten.

Denna avdragsmöjlighet försvann dock vid nyår.

– Sedan dess har vi betalat cirka 350 000 kronor extra varje månad i skatt. Om regeringen inte lyckas få till en ändring så blir det fyra miljoner sett över hela året, säger Stefan Johansson på VA och avfall.

– Vi har inte höjt priset på fordonsgas, så användarna betalar samma som förr. 

– Istället blir vårt resultat inom avfall och VA försämrat. Vi har årliga kostnader på cirka 387 miljoner och om ingen förändring sker tillkommer alltså fyra miljoner. Det är ju lite sett över helheten, men påverkar ändå sista raden i räkenskaperna. Om vår verksamhet inte går ihop på sikt måste vi höja taxorna.

Det påverkar alltså räkningen för sopor, vatten och avlopp. 

– Det påstås ibland i debatten att vi i Skellefteå kommun har vältrat över kostnaderna på biogaskunderna, men det är alltså fel.

undefined
Priset för att köpa biogas har inte ändrats, vare sig för kommunala eller privata kunder.

Stefan Johansson säger att det har skickats två skrivelser till regeringen med krav om andra former av kompensation.

– Dels har de flesta svenska producenter skrivit, där jag skrev på för vår del, och dels en bredare skrivelse med ett 100-tal underskrifter där även Skellefteå Buss VD medverkade. 

Vad är då själva grundproblemet? Det är den nämnda avdragsrätten för koldioxidskatt. När den infördes 2020 hade Sverige kollat med EU-kommissionen om man fick ge subvention fram till 2030. Svaret var ja. Sedan har ett utländskt bolag överklagat saken, och frågan ska nu utredas igen. De som klagade är ett tyskt företag som vill exportera gas till Sverige. 

Medan utredningen görs har Skatteverket pausat avdragen. 

undefined
Stefan Johansson, ansvarig för sopor, vatten och avlopp i Skellefteå kommun.

– När jag hörde talas om detta kändes det helt orimligt att biogas ska betala koldioxidskatt, eftersom det är förnyelsebart. Men nu har det orimliga tydligen blivit rimligt, säger Stefan Johansson.

Han hoppas att regeringen beslutar om en annan form av kompensation, helst omgående.

– Annars kommer vi att se många konkurser bland bönder, som har investerat i anläggningar för att utvinna gas från gödsel. 

Helst skulle Stefan också se att denna nya kompensation kunde ges retroaktivt från januari 2023, när den gamla avdragsmöjligheten upphörde.

– Men det finns också ett skräckscenario, och det är att EU kommer fram till att avdraget var fel från början. Då kan alla producenter tvingas betala tillbaka de skatteavdrag som gjordes för hela 2021 och 2022. Då skulle det bli ytterligare åtta miljoner i ökade kostnader för Skellefteå kommuns del, och dessutom inget hopp för fortsatta avdrag.

Fakta

I Skellefteå kommuns anläggning i Tuvan görs biogas av matrester, slaktavfall samt slam som skiljs ut i reningsverk. 

Många kommuner i Västerbotten skickar material, och de måste betala för att det tas omhand. 

Det tas också hand om material från Norrbotten och Västernorrland, främst från slakteriföretag. 

Utvunnen gas omvandlas till fordonsgas, och används av kommunens fordon, Skellefteå Buss fordon samt säljs till allmänhet vid två tankställen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!