Majoriteten i Skellefteås kommunpolitik har presenterat sitt förslag för budget 2025. Jämfört med årets budget läggs det på 480 miljoner, vilket i första hand ska täcka ökade kostnader och i andra hand satsningar.
Pengar som kan fördelas bygger på en befolkning på drygt 78 600 personer. Det är antalet som väntas vara skrivna i Skellefteå kommun den 1 november, alltså om några veckor.
– Dessa personers skatt kan vi räkna med under hela 2025, även om invånare flyttar härifrån under tiden, säger kommunalrådet Lorents Burman.
Om det skulle bli befolkningsminskning märks det alltså inte i skatteintäkterna i första taget. Däremot kommer det att göras avstämning om ett år, och har Skellefteå då fått in för mycket i skatt görs avräkning kommande år. En skuld som måste kvittas.
– Därför är det bra att vi lagt 40-50 miljoner på oförutsedda utgifter. Även budgeten som helhet ska ge överskott, totalt 633 miljoner eller tre procent. Det är en höjning jämfört med i år, då vi räknat med överskott med 2 procent, tillägger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.
– Ju högre överskott desto större buffert har vi om befolkningen skulle minska. Men om invånare flyttar blir det ju också mindre behov av kommunens service, tillägger hon.
Hit går pengarna
Totalt sett får driften i Skellefteå kommun kosta 6 253 miljoner kronor nästa år, och pengarna fördelas så här:
Socialnämnden får en ökning jämfört med i år på 160 miljoner. De hade önskat 178 miljoner. Totalt får de 2 391 miljoner att röra sig med.
För- och grundskolenämnden får ökning med 181 miljoner. De hade önskat 184 miljoner. Totalt får de 1 777 miljoner.
Gymnasienämnden får ökning med 5 miljoner och de hade önskat 38. Totalt får de 512 miljoner.
Kommunstyrelsen får ökning med 2 miljoner och de hade önskat 20. Totalt får de 371 miljoner.
Samhällsbyggnadsnämnden får ökning med 25 miljoner, och de hade önskat 55. Totalt blir det nu 260 miljoner till driften.
Fritidsnämnden får ökning med 12 miljoner, de hade önskat 23. Totalt får de 230 miljoner.
Support och lokaler för en ökning med 35 miljoner, de hade önskat 104. De får nu 126 miljoner.
Kulturnämnden får ökning med 3 miljoner, de hade önskat 4,6. De får 90 miljoner att röra sig med.
Bygg- och miljönämnden för ökning med sex miljoner, de hade begärt 14. De får 61 miljoner.
Personalnämnden får en miljon och hade önskat tre. Deras budget blir därmed 23 miljoner.