Så mycket kostar kommunens nya soptunnor

Det krävs stora investeringar för det nya sopsystemet i Skellefteå. De nya tunnorna kostar 80 miljoner och de fyra sopbilarna 18 miljoner.

Till vänster de nya tunnorna. Till höger hur det ser ut när insatsen töms uppe på lastbilstaket.

Till vänster de nya tunnorna. Till höger hur det ser ut när insatsen töms uppe på lastbilstaket.

Foto: Yvonne Rönngren/PWS

Skellefteå kommun2023-11-01 20:00

Det är förpackningsindustrin som betalar för att folk får lämna förpackningar hemma. Mellanskillnaden mellan den vanliga hämtningen av avfall samt den nya för förpackningar ska ersättas. Pengarna förmedlas av naturvårdsverket. 

– Kommunerna blir indelade i typer och Skellefteå är i grupp C6 som innebär att man har ett stort kommuncentrum och väldigt mycket omland. Vi får ersättning för de långa avstånden, och när vi har kommit igång ska vi kolla noga om ersättningen täcker de extra kostnaderna. Annars kommer vi att kräva mer, säger avfallschef Agneta Lantto-Forsgren.

undefined
Agneta Lantto-Forsgren, avfallschef i Skellefteå kommun

Men hur blir det då med investeringarna? Tunnorna och bilarna är investeringar och för de 98 miljonerna ska det betalas ränta.

– I normala fall köper vi nya sopkärl för två miljoner per år som ersätter de trasiga. Så delvis får vi se köpet som en investering vi skulle ha gjort ändå. Nu kommer vi att få toppfräscha kärl och sliper förnya de närmaste åren.

– Även lastbilarna blir en uppgradering som innebär att vi får färre inköp i framtiden. 

Nya räntekostnader som enbart beror på det nya systemet hoppas Agneta ska täckas av ersättningen från Naturvårdsverket. 

Kommunen har fem gamla sopbilar, varav tre töms på baksidan. De ska behållas och användas för hyreshus.

– De två som lastas från sidan kan säljas. 

När det gäller gamla tunnor ska en hel del finnas kvar. Flerbostadshus ska fortfarande ha vanliga tunnor fast fler, då även de som bor i lägenhet ska få lämna förpackningar hemma.

– Det enda som blir över är en massa bruna tunnor. De ska kasseras och går till materialåtervinning.

Avdelningen för avfall får inga skattepengar. Deras verksamhet ska täckas av avgifter. Skulle det nya systemet inte bära sig påverkas taxorna.

– Vi höjer taxan ganska kraftigt nu till nyår, och det finns medborgare som hört av sig och tror att vi förbereder oss för det nya systemet. Men jag vill påpeka att vi behövde höja för att klara dagens kostnader. 

Skellefteå hade ju även före höjningen högre taxor än Umeå, Piteå och Luleå...

– Vår kommun har också mycket större yta, med högre bränslekostnader och hela åtta återvinningscentraler. Andra kommuner har bara två. Vi är också mer generösa med vad man får kasta på ÅVC utan att betala extra. 

– När jag träffat avfallschefer har de sagt att ekonomin blöder och de inte vet vad de ska göra. Vissa vill invänta det nya systemet innan de höjer, men vi valde att göra det nu istället, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!