Kalina Wallenberg, vd för Isboden restaurang och café, säger att sommaren på det stora hela har varit bra.
– Det har inte varit så stor skillnad i antal gäster jämfört med förra sommaren, lite mindre kanske. Eftersom vi inte haft några platser inomhus så har det kommit färre gäster vid dåligt väder, säger hon och berättar att gästerna uppskattat deras coronaåtgärder.
– Vi har fått bra respons från gästerna som tyckt att vi har tänkt igenom det bra. Sedan gör platsen, att det är nära och ligger fint till, mycket i sig.
Alfred Hellström, som driver kaféet Svedjan bageri, säger att det har varit en blandad sommar.
– I början av sommaren var det helt dött, men sedan blev det bättre och bättre. Jag tänker att det kan ha haft lite med hemester att göra och att många kanske hade sen semester.
Det behövdes inte särskilt mycket coronaanpassning då borden sedan tidigare stått långt ifrån varandra.
– Vi glesade ut i höladan och ställde ut markörer i kön för att man skulle se hur man skulle stå och så hade vi en skylt.
Lismarie Bengtsson, verksamhetsutvecklare vid Skellefteå landsförsamling, berättar att kaféet på Kyrkholmen haft fler besökare än tidigare somrar. De valde dessutom att ha öppet en extra vecka.
– Sommaren har varit bra och intensiv, vi har haft besökare varje dag och många har varit glada att få vara ute. Vissa har valt att träffa vänner de inte träffat på länge. Vi har haft bord långt ifrån varandra. De har också kunnat flytta bord längre bort om de känt sig osäkra.
Annan anpassning efter corona förutom långt mellan borden har varit bordsservering för att hindra köbildning.
Asta Hellgren, Skråmträsk Kvarn, berättar om en speciell sommar med många nya besökare.
– Jag upplever det som att det har varit många nya besökare och ganska många som besökt oss för första gången. Det verkar som att många Skelleftebor gjort lokala utflykter i sommar.
På vilket sätt har ni fått anpassa verksamheten utifrån rådande omständigheter?
– Vi har haft bordsbokning för att garantera våra gäster en sittplats, eftersom det är en bit att köra från stan. Överlag så har det varit en bättre sommar än vad vi trodde i april när vi började planera.
Jörgen Westerlund tog tillsammans med Shervin Ahmadzadeh över Hamnkaféet i Kåge tidigare i år och första sommaren som kaféägare blev minst sagt speciell.
– Det har kommit mycket mer folk än vad vi hade trott och det har varit en utmaning med långa köer, men vi är överlag väldigt nöjda.
Vad tror du har varit ert framgångsrecept?
– Vi har serverat mat som inte funnits någon annanstans, som langos och souvas. Det har vi sålt väldigt mycket av och det har inte gått att köpa på så många andra ställen.
Även på Café Fyren i Bjuröklubb har besökarna varit många, trots rådande pandemi.
– Vi har haft en besöksintensiv sommar och vi tycker att verksamheten i förhållande till den speciella säsongen har varit väldigt bra. Jämfört med i fjol, då vägen restaurerades, har vi gjort en mycket kraftig ökning men även jämfört med sommaren 2018 när det var väldigt bra väder så har vi haft en större mängd besökare, säger Solveig Larsson, ordförande i Arena Bjuröklubb.