”Vi vill skapa bra minnen för hela familjen”

Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade har de senaste dagarna haft ett läger för familjer i Munkviken. Ett mål med lägret är att skapa positiva minnen. ”Vi vill stärka familjeband”, säger Lovisa Burlin som har planerat lägret.

På lägret genomfördes aktiviteter för både stora och små. Här berättar ledaren Carmen Lopez en saga för förväntansfulla barn och deras föräldrar.

På lägret genomfördes aktiviteter för både stora och små. Här berättar ledaren Carmen Lopez en saga för förväntansfulla barn och deras föräldrar.

Foto: Alfons Westerberg

Skellefteå kommun2020-07-07 18:15

På Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade hjälper man människor som lider av trauman från krig, tortyr och svåra flyktingupplevelser. En del av de personer som har sökt hjälp har de senaste dagarna varit med på ett läger som Röda korset arrangerat.

– Med lägret vill vi dels hjälpa till att skapa goda minnen för hela familjen och på så sätt stärka familjeband. Vi hoppas även kunna skicka med dem nya tankar kring vad man kan hitta på med familjen och hur man genomför de sakerna, säger Lovisa Burlin.

I Sverige har Röda korset sex stycken behandlingscenter för krigsskadade och torterade. I år är första gången som den här typen av läger genomförs i Skellefteå.

– Vi har haft olika typer av aktiviteter tidigare, men det här är första gången vi har ett läger av den här typen. Behandlingscentret i Malmö har tidigare genomfört läger av liknande typ, och vi tyckte att det lät som en bra idé, säger Lovisa Burlin.

undefined
Lovisa Burlin har planerat lägret tillsammans med sina kollegor på Röda korset. ”Det har varit en utmaning med tanke på coronaläget, men det känns bra att vi har kunnat genomföra lägret”, säger hon.

Om lägret skulle gå att genomföra hängde länge på en skör tråd på grund av den rådande pandemin, men när Folkhälsomyndigheten gav grönt ljus för lägeraktiviteter stod det klart att lägret kunde genomföras. Totalt var det ett 30-tal deltagare på lägret där både patienter vid behandlingscentret och deras familjer deltog.

– Jag tror att det är extra viktigt att genomföra lägret nu när läget är som det är. Det finns annars en risk att de här familjerna kan bli isolerade, då de i vissa fall har hamnat utanför samhället, säger Lovisa Burlin och fortsätter.

– Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner. Man får bara äta och sova med sin egen familj, alla har egna handdukar och flaskor som man använder. Vi har också våra aktiviteter utomhus i så hög utsträckning som möjligt för att förhindra smittspridning.

Abbas Jafari är en av deltagarna på lägret. Han berättar att lägret var en positiv upplevelse som hjälpt honom att få tankarna på annat.

– När vi kommer hit är det som att alla andra problem lämnas bakom oss. Jag och min familj vet inte hur framtiden kommer att se ut, om vi kommer få stanna i Sverige, men när vi kommer hit släpper den här oron och stressen som annars alltid är närvarande, säger han.

undefined
Abbas Jafari var en av deltagarna på lägret. ”Här är de som att stressen och oron släpper”, säger han.

Han berättar att det inte bara är för honom själv som stressen släppt, utan för hela hans familj.

– Att se mina barn, som växer upp i en stressig situation, komma hit och bara vara glada är jätteroligt, säger han.

Janjar Esmael besökte lägret tillsammans med sin familj, och var mycket nöjd med upplevelsen.

– Jag har varit här i Munkviken förut. Det är alltid roligt att komma hit och bada eller bara vara på stranden, säger han.

Att lägret arrangeras under sommaren handlar till viss del om att ge barnen i familjerna möjlighet att göra saker, även när föräldrarna av olika anledningar inte har möjlighet att medverka.

– Vi har genomfört sommarlovsaktiviteter på olika platser i Skellefteå kommun där vi bland annat grillat i skogen, fiskat och spelat brännboll, säger Lovisa Burlin.

På plats på lägret fanns förutom Lovisa Burlin och deltagarna en psykolog, personal från Röda korset och volontärarbetare. 

– Det värmer verkligen i hjärtat när man ser de här personerna som har det jobbigt komma hit och kunna leka och vara tillsammans med sina familjer, säger Lovisa Burlin.

Behandlingscentrum

Röda korset har behandlingscenter för krigsskadade och torterade i sex olika städer i Sverige. Dessa är Malmö, Göteborg, Skövde, Stockholm, Uppsala och Skellefteå.

De som kan få hjälp på behandlingscenter är personer som skadats och lider av trauman på grund av krig, tortyr och svåra flyktingupplevelser, och som är asylsökande, inte har tillstånd att vistas i Sverige, har uppehållstillstånd i Sverige eller är svensk medborgare med flyktingbakgrund.

Källa: Röda Korset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!