Rasmus Stenlund ingår i Maskaure sameby, med säte i Arjeplogs län. Själv bor, och bedriver han, renskötsel i Skellefteområdet.
Bara den senaste månaden har tre hundattacker på ren polisanmälts.
– Men det har skett ännu fler incidenter, säger han och berättar om en fruktansvärd upplevelse som han själv blev vittne till.
– Det var utanför stan och jag kom på skoter. En renflock på ungefär femton renar kom springande mot mig och efter dem sprang en hund. Renarna var oerhört stressade och jag försökte fånga hunden, men den sprang iväg, säger han.
Rasmus polisanmälde direkt och säger att renarna spred sig åt olika håll. Han har än i dag inte hittat alla djur och förklarar att renarna flyr för sina liv och att det kan ta tid och resurser att försöka hitta dem och samla ihop dem igen.
Det är i hans renhägn vi möts. En grupp renar strosar fridfullt omkring, äter pellets ur stora tråg och gnabbas en del.
– Vi inom renskötseln har nog med problem ändå som trafik, vilda rovdjur och nu är betet också väldigt dåligt för renen, säger han.
Det beror på flera perioder med blidväder då marken sedan fryser till och renen hittar inte tillräckligt med föda på egen hand.
Rasmus Stenlund jobbar med renskötsel på heltid och säger att det är det han vill hålla på med, men tillägger att det är tufft. Inte minst när nya problem dyker upp. Han far oerhört illa av det som inträffat med hundar den senaste tiden, inte minst för djurens skull och den ångest det innebär för renarna.
– Just nu är vajorna högdräktiga och om de jagas så kan de kasta sin kalv om de blir stressade, säger han och tillägger:
– Renar är så fredliga, de vill inte något ont och förtjänar inte att bli jagade och dödade på det här sättet.
Han vill lyfta problemet och uppmana hundägare att koppla sina hundar. Därför har han lagt ut en annan, hårresande historia, på Facebook.
”1/3 dagen då hundar ska börja hållas kopplade i skog och mark, får vi samtal om denna ren. Den dräktiga vajan har jagats av en hund och när renen halkat på en isig väg så har hunden attackerat. Ingen vet hur länge renen har blivit jagad innan hunden fick tag i den. Skadorna bakom på kroppen är tillfogade innan hunden slutgiltigt slet upp strupen. På två veckor har renarna utsatts för tre hundattacker i Skellefteå kommun. I denna kontext är Rennäringslagen relevant i 93 § där kan man bland annat läsa: ”När renar befinner sig inom ett betesområde där renskötsel då är tillåten, ska hund i trakten som inte används i renskötseln hållas i band eller instängd, om inte länsstyrelsen medger annat. Även den snällaste hund kan ha jaktinstinkt, och efter en hård vinter är renarna slitna och vajorna högdräktiga, och kan abortera sin kalv även vid till synes litet stresspåslag.
Håll hunden kopplad för allas skull!”
Joacim Lundqvist är regionalt ansvarig för jakt och vilt vid polisen i Region Nord, samt kontaktperson för alla samebyar i Västerbotten. Han säger att problemet med hundar som attackerar och dödar renar är frekvent just i Skellefteområdet.
– Förra året hade vi tre händelser som var koncentrerade till Jörn- och Byskeområdet och hittills i år har vi också tre händelser. Vi har även två attacker på rådjur som är kopplade till hundar, säger han och fortsätter:
– Renskötarna är frustrerade. Det här är så onödigt och sedan är det även svårt med bete för renen i år och när du dessutom får en hund som spränger en renhjord så blir det mycket extraarbete. Renarna sprids ut över ett stort område och det tar tid och kraft att samla in dem igen.
Kan man vara helt säker på att det är hundar som dödat renarna?
– Helt säker. Om det skulle vara ett vilt rovdjur så ser skadorna på renarna helt annorlunda ut, säger Joacim Lundqvist och tillägger:
– Jag tror att det handlar om okunskap hos hundägare, som tror att deras hundar inte gör någonting mot renen. Men alla hundar har jakt i sig, mer eller mindre, och om man inte hundra procent koll på sin hund ska man ha den kopplad. Om hunden har mycket jakt i sig så går det fort att de drar iväg.
Joacim Lundqvist säger också att hunden jagar renen tills den får tag i den. Den ger inte upp.
Om man kan leda i bevis vilka hundar det är, vad händer då?
– I så fall tar vi in hundarna och ägarna får hämta dem. Vi skriver en anmälan om antingen brott mot rennäringslagen, alternativt brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Är det så att detta fortgår och samma hund gång på gång ger sig på renar och vilt så gör Länsstyrelsen en bedömning.
Det kan sluta med att Länsstyrelsen beslutar om att hunden ska avlivas.
Varför tror du att detta eskalerat i Skellefteområdet?
– Skellefteå kommun är en stor kommun, en skogskommun. Många har hundar och det är även renbetesområde, men vi har även liknande problem i Östersund, främst med rådjur som blir attackerade av hundar.