Projekt om barns tankar kring batterifabriken prisades

Under finaldagen på Innovationsveckan i Skellefteå delade Skellefteå kommun och Ung Företagsamhet ut Växthuspriset som ska premiera lärare som hittar nya sätt att lära ut och motivera unga. Årets vinnare blev Floraskolan årskurs 2 där man genomfört projektet "Barns tankar om batterifabriken".

Inger Nylén Persson och Annika Anderssons tog emot Växthuspriset.

Inger Nylén Persson och Annika Anderssons tog emot Växthuspriset.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå kommun2020-10-09 13:41

På plats för att presentera projektet och ta emot priset fanns lärarna Annika Andersson och Inger Nylén Persson. Det vinnande bidraget är ett projekt som har låtit eleverna titta på hur Skellefteå kommer att förändras och utvecklas i och med etableringen av Northvolts batterifabrik.

Motiveringen lyder:

”Växthuspriset går till ett team av lärare och elever som verkligen arbetat entreprenöriellt genom hela projektet. Tillsammans har de från idé till genomförande arbetat kreativt, problemlösande, samverkande och dessutom ämnesövergripande med tydlig koppling till läroplanen. Teamet ställde om på ett föredömligt sätt och eleverna var delaktiga i hela processen genom detta högaktuella ämne. Teamet visar på hur klassrummet kan bli en växtplats för drivna upptäckare genom ett nära samarbete mellan skola, hem, näringsliv, kommun och företag. Entreprenörskap på riktigt med en verklig mottagare. Ett projekt fyllt med engagemang, driv och glädje.”

- Både forskning och erfarenhet visar att ju tidigare man får öva på problemlösning och utveckla sina entreprenöriella förmågor desto större effekt får det för både individen och samhället. Skellefteås samarbete med Ung Företagsamhet är därför viktigt för att utveckla och sprida detta vidare till fler, och ger också fler goda exempel på allt vad som sker kopplat till kreativitet och idérikedom på Skellefteås skolor, kommenterar Ida Lindh, Skellefteå kommun.

De övriga nominerade var:

Bergsbyskolans årskurs fem för projektet "Level up", där eleverna fick använda spelvärldens teknik för att med gamification hitta nya lösningar på vardagliga problem.  

Kanalskolan årskurs 6 för projektet "Se möjligheterna", där lärarna utmanades att undervisa på nya sätt genom bland annat drama och personliga miniföreläsningar.

- Jag är riktigt imponerad av samtliga nominerade och det känns spännande att skolorna i Skellefteå visar upp så innovativa idéer kring lärandet, säger Frida Wimelius, regionchef på UF.

Ida Lindh berättar att Skellefteå har ambitionen att vara Sveriges mest idérika och företagsamma kommun när det gäller skolan. 

– För att nå det målet genomförs många olika insatser i exempelvis pedagogik, lärande och fysiska miljöer, avslutar hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!