Karl-Henrik Dagman hade det övergripande säkerhetsansvaret för guldfirandet på torget. På scenen hyllades inte bara herrlaget för SM-guldet, utan även AIK:s damlags avancering till SDHL och J20-lagets SM-guld.
– Vi är väldigt nöjda med genomförandet. Det var tio år sedan sist, det fanns ett uppdämt behov, säger han.
När slutsignalen ljöd uppe på arenan under måndagskvällen så var AIK:s långa resa mot guldet över. Samtidigt som tv-kamerorna filmade glädjeyran på isen och pressfotografernas kameror smattrade så kickade ett annat maskineri igång. På bara några timmar skulle firandet på Guldtorget roddas ihop.
– På finalkvällen förde vi en intensiv dialog mellan alla involverade parter, som stått beredda på en eventuell vinst. Det kräver mycket koordinering och många som kan agera snabbt. Det har varit ett jättefint samarbete med AIK och våra samarbetspartners.
På bara några timmar sattes planen i rullning för att Skellefteborna skulle kunna möta och hylla – inte bara herrlaget, utan även damlaget och juniorlaget dagen därpå.
Tusentals människor deltog i firandet. Skellefteå kommun, Visit Skellefteå, kommunikationsbyrån Henson, Region Västerbotten, polisen och ett ordningsvaktbolag var alla involverade i arrangemanget.
– Vi har firat SM-guldet förr, så det finns en grund att stå på. Men vi hade knappt ett dygn på oss att gå från en plan till ett genomförande. Det mest imponerande är att att allting klaffade, säger han.
Karl-Henrik Dagman uppskattar att kostnaderna uppgår till omkring 250 000 kronor.
– Det var det värt. Det var otroligt lyckat att vi kunde hylla både herrlaget, damlaget och juniorerna på samma gång. Det ger en enorm exponering för AIK och för Skellefteå, som förstärktes som ett centrum för hockeyn i Sverige. SM-guldet betyder jättemycket för Skellefteborna, men också för vår stad. Det ligger stort fokus på Skellefteå vad gäller samhällsomvandlingen och den gröna omställningen. SM-guldet och succéerna för AIK blir ytterligare en fjäder i hatten.