I onsdags lyckades fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR, komma överens och sluta ett nytt avtal. Den varslade strejken som planerats till torsdag morgon ställdes in. Men innan beskedet kom förberedde sig Skellefteå kommun på konsekvenserna av att ett femtiotal av Kommunals medlemmar inte skulle gå till jobbet.
Bland annat 55 kockar inom kommunens måltidsverksamhet arbetade i skift för att producera 18 000 måltider i förväg.
– Det är stressigt. Man får göra det bästa av det. Men alla hjälper till och gör sitt bästa, sa Geng Lundqvist, en av de kockar som omplacerats för att laga mat till vård- och omsorgen, lasarettet och hemtjänsten.
Och kockarna fixade biffen.
– Vi klarade målet. Personalen var fantastisk, säger Andreas Åhlund, enhetschef på Arom kök.
Peter Lundmark, måltidschef på måltidsavdelning i Skellefteå kommun, instämmer:
– Det är mycket mat på kort tid. Alla kockar och alla chefer som har ställt upp har gjort ett fantastiskt jobb.
Han intygar att alla portioner kommer att gå åt.
– Nu ska maten ätas upp av dem som maten var lagad till.
Strejkvarslet utlystes nationellt då Kommunals medlemmar ville få ut sina löneförhöjningar i tid, men även få bättre arbetsvillkor. Anki Petterson, sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå, är lättad över att strejken är avblåst.
– En strejk är slitsam för alla parter. Storkökspersonalen har fått ställa om för att lösa konsekvenserna av sin egen strejk.
Skiftarbetet har varit hårt.
– Det är en stor påfrestning. Vi har känt oro för att det ska leda till sjukskrivningar eller allvarliga olyckor då de varit för trötta. Det är synd att de får ta konsekvenserna när det är för dem vi kämpar.
Hon lyfter att arbetsgivaren tagit kockarnas arbetsmiljö på allvar, men ser samtidigt brister.
– Arbetsgivaren tänker i första hand på verksamheten, och i andra hand på medarbetarnas
arbetsmiljö.
Peter Lundmark anser i sin tur att de gjort så gott de kan.
Vad tänker du om att kockarna har arbetat under sämre arbetsvillkor som en direkt konsekvens av den utlysta strejken?
– Vi har gjort allt vi kan för att förebygga stress. Vi vill att alla ska må bra på jobbet, säger han.
Kommer kockarna att kompenseras?
– De har lön enligt våra avtal. Avtalen reglerar även hur de ska kompenseras för skiftarbetet som de utfört. De som jobbat natt har till exempel rätt till att vara lediga dagen efter. Vi följer de regler och lagar om arbetstider om finns.
Han anser att de skött situationen på ett bra sätt.
– Vi utgick från det vi visste i stunden. Vi valde att skydda de som är mest sårbara i samhället, de som är beroende av den här maten. Sedan får andra avgöra om det var rätt eller fel. Om vi ställdes inför samma situation idag, så skulle vi agera likadant.
Men nu har vardagen alltså återgått till det normala. Alla kockar har fått återgå till sina ordinarie arbetstider och arbetsplatser.
– Vi är redan igång igen. Det är skönt att strejken är avblåst, säger Peter Lundmark.
Det nya avtalet garanterar en löneförhöjning på minst 450 kronor per individ för Kommunals medlemmar, men det totala utrymmet är 985 kronor. För Anki Pettersons återstår nu en del arbete.
– Nu ska vi sätta oss ner och förhandla lokalt. Vi kämpar för att de nya lönerna betalas ut så snart som möjligt, helst innan den sista juni.