Personal på vårdomsorgsboende blir slagna på jobbet

Personal på ett boende blir utsatta för hot och våld av en vårdtagare. Vissa har blivit slagna och är rädda och oroliga. Trots att anställda slagit larm upplever de att arbetsgivaren inte satt in tillräckliga åtgärder. Nu har skyddsombudet lämnat in 6:6-begäran till Arbetsmiljöverket.

Ett skyddsombud har lagt en 6:6-anmälan till Arbetsmiljöverket, efter att personal upprepade gånger blivit slagna av en vårdtagare. Nu kopplas Arbetsmiljöverket in, då personal upplevt att chefen inte gjort tillräckligt för deras säkerhet och arbetsmiljö.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå kommun2024-10-31 05:00

Nyheten i korthet

  • Personal på ett vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun utsätts för hot och våld av en vårdtagare. Skyddsombudet har lämnat in en 6:6a-begäran till Arbetsmiljöverket då arbetsgivaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder.
  • Situationen har skapat rädsla och oro bland personalen. Skyddsombudet kräver att arbetsgivaren omedelbart vidtar åtgärder för att säkerställa att arbetet kan utföras utan risk för hot och våld.
  • Vård- och omsorgschefen i Skellefteå kommun, Linda Dehlin, säger att en rad åtgärder nu har satts in. Det handlar om extra resurser och kompetens, samt stöd och insatser för anställda på både grupp- och individnivå.

Skyddsombudet på ett vård- och omsorgsboende i Skellefteå kommun har lämnat in en begäran om åtgärder av risker i arbetsmiljön, en så kallad 6:6a-begäran. Vid upprepade tillfällen har en vårdtagare måttat slag mot personal och även träffat personalen med kraftfulla slag, enligt anmälan. 

Chefen på boendet har sedan tidigare informerats om situationen. Personalens oro har lyfts på personalmöten och i enskilda samtal med arbetsgivaren. Men inga åtgärder har satts in från arbetsgivarens sida, anser skyddsombudet. 

"Åtgärd har uteblivit", står det i 6:6an. Skyddsombudet tillägger att det finns en mängd tillbudsrapporter som inte har hanterats. 

Det har skapat rädsla och oro bland de anställda. Vissa vill inte gå in till vårdtagaren. Det ökar både arbetsbelastningen och risken att bli utsatt för våld bland andra anställda. 

"I personalgruppen förekommer också fysiska och psykiska symtom som visat sig över tid.", står det i anmälan.

Skyddsombudet vände sig till Arbetsmiljöverket för att gå gehör och kräver nu att arbetsgivaren omedelbart vidtar åtgärder. 

undefined
Arbetsmiljöverket kommer att göra en inspektion på boendet. Det uppger arbetsmiljöinspektören som ansvarar för ärendet till Norran. Hon vill inte ge ytterligare kommentarer i nuläget.

Bland annat att säkerställa att arbetet kan utföras utan risk för hot och våld i samband med insatser hos vårdtagaren. Ensamarbete ska inte förekomma hos vårdtagaren. Skyddsombudet kräver även att personal som blivit utsatt snabbt får tillgång till enskilda samtal inom företagshälsovården och att arbetsskadeanmälningar ska upprättas och behandlas efter gällande rutiner. 

Norran har sökt skyddsombudet, som inte vill medverka i en intervju. Linda Dehlin är vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun. Hon har haft kontakt med chefen på det aktuella boendet. Sedan begäran kom in har en rad åtgärder satts in.

– Chefen åkte omedelbart ut till arbetsplatsen och tog kontakt med skyddsombud och fackliga representanter. 

En åtgärdsplan har tagits fram för den närmaste tiden. Extra resurser och kompetens har satts in för att avlasta. En specialistundersköterska har involverats för att handleda personalen. Kognitiva Stödteamet är på plats för att ge kunskap om hur de anställda ska agera. Kommunhälsan är inkopplad som stöd och anställda kommer att få insatser både på grupp- och individnivå. 

– Vi har förtydligat vårdtagarens bemötandeplan och även uppmanat medarbetarna att vara följsamma till handlingsplanen, säger Linda Dehlin.

undefined
Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå, säger att det är viktigt att vårdpersonalen situation tas på allvar, men lyfter även svårigheter. ”Det här är komplicerat och kan ta tid att hitta rätt åtgärd.”, säger hon.

Om situationen skulle upplevas som ohållbar ska personalen att ringa 112. Även chefen har fått stöttning av HR-specialist, för att utvärdera och följa upp arbetet. 

– Flera möten har hållits med fack och skyddsombud. Jag har uppföljningar med chefen för att se vad hen kan behöva för stöd och hur arbetet utvecklas framåt, säger Linda Dehlin.

Situationen har lyfts med arbetsgivaren, men åtgärder har uteblivit, enligt 6:6an. Vad tänker du om det?

– Vi kan inte bara flytta en vårdtagare till ett annat ställe. Personen bor på boendet och vårt yttersta ansvar är att ta hand om vårdtagarna. Chefen upplever att man har satt in insatser och att det måste få gå en period innan man ser effekten av dessa. Det här är komplicerat och kan ta tid att hitta rätt åtgärd.

Personalen har fått utbildningar i lågaffektivt bemötande och stöd från kognitiva teamet. 6:6-an är en ”kraftig signal” på att personalen inte är nöjda med åtgärderna, enligt henne.

– Det är viktigt att vi gör planer som medarbetarna känner sig delaktiga i och att de får erbjudanden om olika sätt att hantera detta. 

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att anställda inte blir utsatta för våld på jobbet. Här har det inte fungerat?

– Det är tufft att sådana här situationer uppstår, men det är bra att vi fått vetskap om detta. Chefen lägger nu allting annat åt sidan för att hitta åtgärder som kan underlätta. Men vi kan inte sluta ta hand om vårdtagaren, utan bara se till att arbetet görs på ett säkert sätt. 

Vad vill du säga till de anställda som är rädda för att gå till jobbet och som inte känt sig lyssnade på?

– Jag beklagar. Jag vill inte att någon ska känna sig rädd för att gå till jobbet. Jag vill tacka dem för att de gör oss uppmärksamma på det här och att de signalerar att vi behöver göra mer. Jag vill uppmana medarbetare att skriva avvikelser och rapportera när någonting är jobbigt. Det är ett tecken för chefer och ledning att vi behöver agera, säger hon.

En inspektör på Arbetsmiljöverket bekräftar en inspektion är inbokad.

Vet du mer?

Är du drabbad? Tipsa reportern eller redaktion@norran.se

Att lägga en 6:6-anmälan

6:6-anmälan ska göras av skyddsombud när risker och problem i arbetsmiljön inte åtgärdats av arbetsgivaren. 6:6-anmälan är en skriftlig begäran om åtgärder med hänvisning till 6 kapitel 6a§ i arbetsmiljölagen.

Anmälan ska innehålla en konkret beskrivning av riskerna i arbetsmiljön och tydliga förslag på hur det ska åtgärdas. 6:6an ska även innehålla en tidsgräns för när arbetsgivaren ska inkomma med ett svar. 

Om skyddsombudet inte är nöjd med svaret eller arbetsgivaren inte åtgärdar problemet inom angiven tid ska skyddsombudet vända sig till Arbetsmiljöverket och fylla i ytterligare en blankett. Arbetsmiljöverket fattar sedan beslut om ytterligare åtgärder, som till exempel en inspektion. Om bristerna inte åtgärdas kan Arbetsmiljöverket ge ett föreläggande om vite eller begäran om skyddstopp. 

Om det finns en omedelbar, allvarlig fara kan det bli aktuellt att göra ett så kallat skyddsombudsstopp (även kallat skyddsstopp).

Källa: Arbetsmiljöverket, Kommunal, Unionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!