Paret Lindström älskar återbruk

För åtta år sedan köpte Pernilla och Fredrik Lindström ett över 200 år gammalt hus i Frostkåge. ”Vi älskar återbruk”, säger Pernilla.

Huset har ett stort idylliskt kök i tidstypisk anda. Här bor Pernilla och Fredrik Lindström tillsammans med sina tre barn.

Huset har ett stort idylliskt kök i tidstypisk anda. Här bor Pernilla och Fredrik Lindström tillsammans med sina tre barn.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå kommun2020-05-08 09:00

Intresset för renovering är något som paret Lindström har gemensamt. Bara två månader efter att de blivit tillsammans köpte de ett gammalt ödehus i Östanbäck för att renovera och använda som sommarstuga.

För åtta år sedan köpte de Fredriks gamla släktgård och de är nu den sjätte generationen som står som ägare till huset.

– Vi hoppas såklart att våra barn ska ta över det efter oss, säger Pernilla Lindström med ett leende.

Pernilla Lindström jobbar som byggnadsantikvarie på Skellefteå museum sedan 2003 och har ett gediget intresse av renovering och ombyggnad där man lyfter fram och bevarar byggnadens kvalitéer.

– Vi båda älskar återbruk. Vi gillar jakten på gamla ting. Att renovera är lite som ett pusselarbete för oss, berättar hon.

Pernilla Lindström har goda kunskaper om kulturhistorisk bebyggelse och paret bestämde sig snabbt för att restaurera huset för att återfå dess ursprungliga stil.

– Jobbet som byggnadsantikvarie blir lättare då man själv renoverar på hemmaplan, man får en större förståelse då man själv sitter i samma sits, menar hon.

De första åtta månaderna i huset gick åt till att samla ihop material som gamla tapeter, dörrar och fönster för att sedan sätta igång med renoveringen.

– Jag rekommenderar att man bor in sig ett tag innan man påbörjar någon renovering, säger Pernilla Lindström.

Före de tog över hade det 180 kvadratmeter stora huset inte renoverats sedan 1986. Både Pernilla och Fredrik är intresserade av historien bakom huset som en gång i tiden varit en gästgivargård.

– Vi gillar att hela tiden ha projekt igång. Det är en del av grejen att hela tiden hålla på. Utvändigt har vi en väldig tydlig plan för hur huset ska se ut när vi är klara då vi utgår från ett fotografi från 1915 och försöker återskapa det utseendet. Invändigt har vi lite friare händer, men vi vill ju att insidan ska matcha utsidan, däremot är vi inte rädda för att göra om ifall vi känner att något inte blev så bra som vi tänkt oss, berättar Pernilla.

Till gården hör ytterligare nio byggnader, så som bagarstuga, bod, ladugård, båthus, garage och maskinhall.

– Det är skönt att kunna växla mellan de olika byggnaderna, då man till exempel är less på att renovera i huset, så kan det vara skönt att gå över till bagarstugan och bara måla en vägg där för att låta hjärnan slappna av, säger Pernilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!