Olycksdrabbade vägar i Skellefteå får nya fartkameror

Nu sätts det upp 8 nya fartkameror i Skellefteå kommun. Förhoppningen är att sänka hastigheten och rädda liv.

Trafiksäkehetskamerorna mäter av hastigheten på förbipasserande fordon och fotograferar automatisk vid fortkörning.

Trafiksäkehetskamerorna mäter av hastigheten på förbipasserande fordon och fotograferar automatisk vid fortkörning.

Foto: Jimmy Karlsson

Skellefteå kommun2020-07-22 06:15

Runt om i landet finns ungefär 2000 fartkameror uppsatta. Enligt trafikverkets beräkningar räddar de i ungefärliga siffror varje år uppemot 20 liv i trafiken och omkring 70 personer från att bli allvarligt skadade. 

De vägar som berörs av de nya fartkamerorna i Skellefteå kommun är de olycksdrabbade vägarna väg 95 mellan Skellefteå och Boliden och väg 364 mellan Skellefteå och Burträsk. 

Det kommer att sättas upp 6 nya fartkameror längst väg 95. Sedan tidigare finns det 4 fartkameror på väg 95, en kamera vid varje sida av vägen vid Åliden och vid Varuträsk.

De nya trafiksäkerhetskamerorna på väg 95 kommer att sättas upp på var sida av färdriktningen vid korsningen Boliden och Jörn och på var sida av färdriktningen vid korsningen Svanström och Klintforsliden.

Det kommer även komma upp en på var sin sida av färdriktningen vid Brönet, strax innan väg 95 går in i Skellefteå.

På väg 364 mot flyget, även kallad burträskvägen, kommer det att sättas upp 4 fartkameror. Det kommer att vara en på var sida av färdriktningen vid Degersjön och en på vad sida av färdriktningen vid Stöverberget som ligger mellan Bodan och Långviken.

En trafiksäkerhetskamera har en funktion som mäter hastigheten på förbipasserande fordon, för att vid fortkörning automatiskt fotografera och dokumentera händelsen. 

Beroende på hastigheten och bildens kvalité brukar man kunna läsa av fordonets registreringsnummer och ifall man kan identifiera föraren får denne ett lämpligt straff, oftast i form av fortkörningsböter. 

– Många trafikanter väljer att sänka hastigheten på en väg där de vet att det finns fartkameror, inte bara där fartkamerorna står utplacerade utan över hela sträckan, berättar Peter Jonsson på trafikverket.

När man planerar placering av trafiksäkerhetskameror så tittar man generellt på vägar som förväntas få bäst effekt för trafiksäkerheten ifall hastigheten sänks.

Trafikverket ser över trafiken på sträckan och hur vägen är utformad. Även olycksstatistiken är en parameter i val av område för fartkamera. Hur trafiken, vägen och olycksstatistiken hör ihop ser olika ut på olika platser, så varje korsning måste få en egen bedömning. 

Tanken är att det ska bli klart i år, men ännu är inget exakt datum klart. När det väl sätts igång kommer det att gå ganska fort då en fartkamera bara tar omkring en till två dagar att installera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!