Nya regler för vägbelysning på landsbygd är ännu inte beslutade. Men byggande brådskar i några byar, och därför har samhällsbyggnadsnämnden tagit ställning till dem.
I förra mötet togs beslut om tre byar (Gagsmark, Hedträsk, Klockträsk) och nu togs beslut om Långviken, Byske-Storbränna, Norrlångträsk, Klöverfors och Bygdeträskliden.
När det gäller Långviken beror brådskan på att trafikverket ska bygga om Burträskvägen.
I övriga byar är det bråttom eftersom Skellefteå Kraft ska lägga ner elledningar i marken, och då måste kommunen bestämma om de ska ta över trästolparna. Om de avstår är fördelen att kraftbolaget tar kostnaden för att riva. Istället kan kommunen passa på att bygga nytt, och får då lägga i kabeln i den ledningsgrav som Skellefteå kraft gör.
För samtliga byar togs beslut om att göra ganska generösa nybyggen. De enda vägavsnitt där man inte föreslår ny belysning är vid enskilda vägar.
Detta ogillades av centerparitets, liberalernas och moderaternas ledamöter, som vill att även dessa vägar ska ha lampor, men förslagen röstades ner med 8-3.
– Upplägget följer ett konsultförslag som vi tror kan bli de framtida belysningsreglerna, säger Peter Stensmar (S), vikarierande ordförande.
– Skulle vi ha gått efter reglerna som gällde för två år sedan hade det blivit färre lampor.
Byar som det röstades om är Byske-Storbränna där tre kortare enskilda vägar förlorar lampor. Där finns fem bebodda hus.
I Norrlångträsk slopas en slinga med fyra hus.
I dessa fall kommer boende vid vägarna att erbjudas att ta över lamporna och driva dem på egen bekostnad. Tackar de nej kommer de att rivas.
Men det görs också förbättringar: I Klöverfors utökas vägbelysningen så att ytterligare ett hus längs den statliga vägen får belysning. I Bygdeträskliden sker en utökning till två hus. I Byske-Storbränna görs utökning med två hus längs väg 883.
I Långviken görs ingen ändring, utan samma hus som har gatlyse i dag kommer att ha det i framtiden. Vissa av lamporna kommer att drivas av trafikverket, men det mesta blir kommunalt.
All ny belysning ska vara tänd dygnet runt eftersom armaturerna blir energisnåla.
Fakta
Skellefteå kommun har inga regler för vägbelysning utanför planlagt område. Det har funnits flera regelverk men alla har skrotats. De ansågs för hårda och skulle ge för mycket nedsläckning i samband med förnyelse.