Nytt förslag om sopor: Alla måste ha brun tunna

Det blir obligatoriskt att sortera ut matavfall från sina sopor. Dessutom försvinner grovsopsinsamlingen helt. Det är förslag nu när Skellefteå kommun ska uppdatera sin renhållningsordning.

Så här ska det se ut enligt förslaget. Alla måste ha "brun tunna", det är inget man kan köpa sig fri från.

Så här ska det se ut enligt förslaget. Alla måste ha "brun tunna", det är inget man kan köpa sig fri från.

Foto: Roine Sandlén

Skellefteå kommun2022-08-22 16:02

Kommuner måste ha en renhållningsordning, och den ska uppdateras minst vart fjärde år. Nu är det dags igen för Skellefteås del, och enligt förslaget ska det bli två konkreta nyheter:

Abonnemanget som kallas "blandat" tas bort för hushållen. Det innebär att man inte längre kan ha bara en soptunna utan man måste ha en brun och en grön tunna, och sortera ut sitt matavfall.

Insamling vid hemmen av grovsopor försvinner helt. Det blir istället möjligt att beställa hämtning som en tjänst (som man då betalar för). 

Förslaget ska nu ställas ut för allmänheten i minst en månads tid, då folk får tycka till.

– Dessutom vill vi ha en utredning om ÅVC-kort även kan införas på Degermyrans återvinningscentral. Det skulle i så fall bli ett komplement om vi väljer att lägga ner grovsopsinsamlingen, säger Sara Keisu, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

I materialet finns också de mål som nämnden vill jobba för under perioden 2023-2030:

Mängderna restavfall och matavfall ska minska med 30 procent.

Matsvinnet (mat som kunde ha ätits) i matavfallet ska minska med 50 procent. 

Mängderna kastad plast ska minska, och plast som kastas ska återvinnas. 

Inga förpackningar, inget elavfall eller farligt avfall ska förekomma i restavfallet ("gröna tunnan").   

När det gäller kommunens egen verksamhet ska man i första hand återbruka framför att köpa nytt.  

Frågan är då hur de högt uppsatta målen ska kunna nås. Skellefteborna tycks nämligen vara rätt så bekväma, slarviga eller okunniga när det gäller sitt avfall: Målen som gällde åren 2018-2022 har inte nåtts, i många fall är verkligheten långt ifrån målen. 

I en utvärdering har det resonerats om att corona kan ha påverkat, då fler jobbade hemifrån och skapade mer hushållsavfall. Corona innebar också att fler engångsartiklar användes. Till sist uteblev utbildningsinsatser när man inte kunde informera i skolor.

Mängderna restavfall minskade inte som önskat.  

Mängden återbrukat material ökade inte. 

En positiv effekt anses komma med ÅVC-kortet, som allt fler invånare nu har. Då lär man sig hur sorteringen ska gå till och det blir lättare att besöka återvinningen.

Fotnot: Restavfall är det man slänger i gröna tunnan vid sitt hem, eller lägger i den container på återvinningscentralen som tidigare hette "brännbart". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!