Förbudet mot att förbränna mat gäller i hela landet från 1 januari 2024. Mat som är i fast form måste nu bli biogas eller jordförbättring.
I går berättade vi hur mataffärerna påverkas. Men det finns många fler som måste ändra sitt sätt att kasta mat.
I Skellefteå kommun berörs alla företag och verksamheter där man har kastat restavfall och matavfall i samma soptunna. Det är cirka 530 olika arbetsplatser.
Även bostadsrättsföreningar och hyreshus kan ha haft den lösningen. Den kallas ”blandad fraktion” och är ett dyrare abonnemang.
– Det blir en skarp övergång. Från och med nu måste de ha en brun tunna också och skilja ut maten, säger avfallschef Agneta Lantto-Forsgren.
Ändringen innebär ökat besvär när någon ska ha hand om papperspåsarna och se till att de byts innan de börjar lukta.
Alla som har ett jobb måste alltså sortera på sin arbetsplats, exempelvis i lunchrummet.
Alla som bor i lägenhet måste sortera, även om de inte behövt det tidigare.
En kundgrupp som berörs först på sikt är villaägare som har blandad fraktion.
– Cirka 1 100 privata hushåll har detta abonnemang. Det ska behållas till vi inför fastighetsnära insamling, för vi vill inte köpa in 1 100 nya bruna tunnor som vi sedan ska avveckla.
Villahushållen behåller alltså lösningen cirka ett år till och fortsätter betala cirka 1 900 kronor extra per år, jämfört med om de skulle ha sorterat.
Framöver ska kommunen bevaka mera noga att det inte fuskas med matavfallet. Felsorteringsavgiften är 500 kronor varje gång det noterats en avvikelse.
– Sådan avgift har vi haft även tidigare och under 2023 har vi ökat kontrollerna. Det har varit några kunder per vecka som fått extra avgift. I möjligaste mån tar sophämtningen ett foto av det som varit felsorterat för att ha bevis.
Agneta Lantto-Forsgren säger att de flesta accepterar avgiften men det har varit 3-4 stycken som bestridit felet.
– Vill man hävda att vi misstagit oss får det bli en domstolsfråga och då är det ord mot ord mot vad sopföraren har sett. Än har det inte varit något sådant ärende.
Bakgrund
Den nya regeln kommer från ett EU-direktiv. Den handlar om att särskilja bioavfall från vanligt avfall. Utöver mat handlar det om trädgårdsavfall. Det får man inte heller slänga i "vanliga soporna".
Sveriges regering beslutade om ändringarna i avfallsförordningen 22 december 2022, och nu införs de.