Vårdkonflikten trappas upp – Skellefteå kommun dras in

Nu trappas den pågående vårdkonflikten upp i Skellefteå. Övertidsblockaden utökas till att även omfatta den kommunala vård- och omsorgen: ”Arbetsgivaren måste möta oss”, säger Jenny Olsson på Vårdförbundet.

Från och med måndag klockan 16 utökas blockaden till att även omfatta ett stort antal kommunalt anställda medlemmar.

Från och med måndag klockan 16 utökas blockaden till att även omfatta ett stort antal kommunalt anställda medlemmar.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Skellefteå kommun2024-05-20 16:00

Den 25 april inledde Vårdförbundet en blockad mot övertid, mertid och nyanställningar inom vården. Bakgrunden är en konflikt mellan fackförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. De anställda kräver kortare arbetstider, bättre löner och mer hållbara scheman.

Blockaden har hittills omfattat Vårdförbundets medlemmar inom regionerna. Men från och med måndag eftermiddag dras också 5 000 medlemmar i flera av landets kommuner in – däribland Skellefteå.

– Vi har gett arbetsgivarna två veckors varseltid så de har haft tid på sig att se över verksamheterna, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

Hur resonerar ni kring de etiska problem som kan uppstå? Om patienter till exempel hamnar i kläm vid skiftbyten?

– Ingen ska lämnas och inte få den vård de har rätt till. Behövs en insats ska arbetsgivaren beordra skyddsarbete i förhandling med Vårdförbundet. Vi har sådana förhandlingar dagligen med Region Västerbotten.

undefined
Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten säger att bollen nu ligger hos SKR och arbetsgivaren.

Hur långdraget tror du att detta kan bli?

– Det beror på arbetsgivaren och SKR. De måste möta oss och vilja komma med något.

Enligt Kim Bodén, förhandlingschef på Skellefteå kommun, kommer all kommunal vård och omsorg att påverkas av den utökade blockaden.

– Det som berörs är boenden, hemtjänst, insatser för stöd och service, skolsköterskor, kommunhälsan med mera, säger hon.

– Totalt är det cirka 200 sjuksköterskor som omfattas, och vissa chefer också. Vi är så förberedda som vi kan vara.

undefined
Enligt Kim Bodén, förhandlingschef, är det runt 200 medarbetare i Skellefteå som berörs av den utökade blockaden.

Vad vidtar ni för åtgärder för att vårdtagare inte ska hamna i kläm?

– Vi har jobbat febrilt med att hitta lösningar. Vi lägger om scheman och gör en längre överlappningsperiod mellan skiften för att minska riskerna att något händer i ett skiftbryt.

– I sista hand finns också möjlighet till skyddsarbete, men i grunden är det något vi ser restriktivt på.

Kim Bodén understryker att personalen gör ett värdefullt jobb och säger att det finns en ”bra plan” fram till semesterperioderna.

– Om blockaden pågår in över sommaren får vi se över de planer som är lagda och se om dessa behöver korrigeras ytterligare och även se över fördelningen av resurser inom kommunens verksamheter. Men veckorna fram till semestrarna har vi god koll, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!