Tidigare år har det varit fiskevårdsföreningarna i varje område som har haft ansvar över fisketillsynen, men nu blir det Skellefteå kommun som sköter den operativa delen.
– Vi samarbetar med föreningarna för att få till det på ett smidigt sätt. En från kommunen kommer ha med sig en person från någon av föreningarna när vi är ute och kontrollerar så att allt går rätt till. Föreningarna bestämmer själva vems tur det är att följa med genom en sorts bemanningspool, säger fiskekonsulent Tony Söderlund.
En målsättning för projektet är att i det långa loppet skapa förutsättningar för ett bra fritidsfiske.
– Vi vill skapa ett bra och hållbart fritidsfiske. För att göra det måste folk följa reglerna, så att fisken får rätt förutsättningar, säger Tony Söderlund.
Havs- och vattenmyndigheten vill tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten få till en långsiktig modell för fisketillsyn. Därför har Skellefteå kommun inlett satsningen, som varje år ska pågå från det att isen spricker till dess att den har lagt sig igen.
– Förhoppningen är att det ska bli ett sätt som vi kan arbeta med över tid, och inte ett projekt som bara sträcker sig över en säsong, säger fiskekonsulent Mikael Bergh.
Tanken är inte att de som arbetar med fisketillsynen ska dela ut straff eller andra repressalier utan istället informera personerna när de upptäcker en felaktighet.
– De flesta vill göra rätt, och där blir vår uppgift att berätta vad det är som gäller och varför det är så. Men, om vi till exempel upptäcker ett nät som ligger på fel ställe eller är felaktigt märkt kommer vi att beslagta det, lämna in det till polisen och upprätta en polisanmälan, säger Mikael Bergh innan kollegan Tony Söderlund fyller i.
– Man ska komma ihåg att vi inte gör det här för att vara elaka eller för att sätta dit någon, utan de här reglerna är viktiga för att fiskelivet ska kunna bli så bra som möjligt, säger han.
Reglerna handlar bland annat om att man under vissa perioder inte får lägga nät där det är mindre än tre meter djupt, att man i vissa områden inte får utföra trolling och att näten som är utlagda måste vara märkta på rätt sätt.
– Det är havs- och vattenmyndigheten som har kommit med de här reglerna. De har baserat reglerna på forskning och vet exakt hur fiskarna beter sig, var de rör sig och när de rör sig, säger Tony Söderlund.
Att antalet tillsynstillfällen ökar för också med sig andra fördelar, förutom att fiskelivet blir bättre. Till exempel kommer tillsynen göra det lättare att kartlägga hur fisket ser ut.
– I och med att vi rör oss i områdena där det fiskas kan vi snabbt få svar på ett par frågor. Dels får vi veta var och på vilket sätt det fiskas, men sedan får vi också reda på hur hårt fisketrycket är. Det gör att vi kan få en bättre bild av hur det ligger till med fisket längs kusten, säger Mikael Bergh.
Arbetet genomförs längs kusten i hela Skellefteå kommun. Totalt har det planerats in runt 70 stycken tillsynstillfällen, och utöver dessa kommer man även åka ut när man fått tips om att någonting inte går till som det ska.
– Vi har sju olika områden och planerar att åka ut till varje område ungefär tio gånger per säsong. Sen kommer vi även ha möjlighet att åka ut på mer spontana kollar när vi har fått nys om att någonting inte går rätt till, säger Mikael Bergh.