Att luften gått ur den svenska byggmarknaden är väl känt, det började med krigsutbrottet för ett år sedan som följdes av höga bränslepriser, elpriser och räntor.
Utvecklingen har lett till en i det närmaste död byggmarknad sett över hela landet, men exploateringschef Patrik Larsen och planeringschef Lars Hedqvist lyfte ändå Skellefteås möjligheter tack vare att efterfrågan på lägenheter är stor.
Mycket bostadsbyggande pågår för fullt i kommunen, och det kommer att ge 800 inflyttningar under 2023, cirka 550 stycken år 2024 och 100 år 2025. För att det ska bli något mer så måste nya spadar sättas i jorden.
– Om allt det förväntade byggs blir det hög takt även åren därpå. Vi jobbar nu hårt för att byggherrarna ska vilja komma igång, sade Patrik Larsen.
Han nämnde att det numera finns fastighetsägare som tar initiativ och vill bygga på sin egen mark.
En hake när det ska byggas på nya ställen är att det oftast måste göras nya detaljplaner, vilket tar tid.
– Tidigare hade vi luft i systemet och det fanns många gamla planer som medgav byggande av flerbostadshus. De har nu börjat fyllas på, och de kommande åren finns ingen sådan byggbar mark kvar.
Lars Hedqvist säger att de ibland får tips om hur man kan bygga "snabbare än snabbt".
– Men vi är inte så intresserade av att tempo ska vara viktigast. Det måste byggas med kvalitet och bostadsområdena ska inte leda till sociala problem.
En person i publiken tyckte att man ska satsa på fler exklusiva lägenheter i centrum.
Patrik Larsen sade att bolag som kontaktar kommunen vill göra alla typer av standard. Han tror att det ska bli en större mångfald i vad som erbjuds framöver.
Lisa Nilsson från Skebo sade att de har gjort enkäter med folk i bostadskön. Betalningsviljan sträcker sig inte upp till "lyx" och de måste rätta sig efter behovet.
Någon frågade om kommunen ställer krav på miljösmart byggande när de upplåter mark.
Patrik Larsen svarade att vissa särkrav inte är tillåtna. Istället gör kommunen tävlingar om att upplåta mark, och då kan man ställa som kriterium att lösningarna ska vara miljövänliga.
Övriga talare var Sandra Lindström, Act Now psykologi, som pratade om jämställdhet, och Helena Renström, marknadschef i Skellefteå kommun, som pratade om Expo 2026.