Det hela uppdagades när en anställd på ett vård- och omsorgsboende upptäckte att fentanylplåster på en boendes kropp var utbytt mot förbrukade plåster.
I Lex Sarah-anmälan uppges att flera boende kan ha drabbats och blivit utan smärtlindring.
"De boende som är berörda har inte fått den smärtlindring som de är i behov av vilket har resulterat i ökad oro och smärta hos de aktuella boende", står det i anmälan.
Enligt Linda Dehlin, vård- och omsorgschef i Skellefteå kommun, så har de i dagsläget bara kunskap om att en boende ska ha drabbats.
– Utredningen pågår och vi har ännu inte hela bilden av vad som har hänt. Det verkar vara en person som drabbats, men vi ska utreda detta grundligt, säger hon.
Det finns risk för att den boendes hälsa ska ha försämrats och att hen drabbats av abstinenssymtom.
Linda Dehlin uppger att situationen upptäcktes under sommaren och att det verkar ha pågått i en månad. Förutom en lex Sarah anmälan så utreds händelsen som en avvikelse via Hälso- och sjukvårdslagen. Socialtjänsten och HR-avdelningen har inlett en internutredning. Händelsen har även polisanmälts, uppger Linda Dehlin.
– Alla misstankar om läkemedelsstölder polisanmäls och utreds av polisen.
Hur ser du på det som har inträffat?
– Som vård- och omsorgschef ser jag jätteallvarligt på det som hänt och beklagar att det har skett. Min uppgift är att se till att händelser och avvikelser utreds och att vi hittar andra sätt att agera för att minska riskerna att göra fel. Jag har stor tillit till verksamhetschefen och de anställda, säger hon.
En sjuksköterska skrev ut nya plåster till den som drabbats och såg till att hen fick rätt smärtlindring. De drabbades anhöriga har underrättats.
Linda Dehlin uppger att de ännu inte har en klar bild av vem som byt ut plåstren, om det finns någon brottsmisstänkt och om denne i så fall arbetar kvar på boendet.
– Vi har ingen klar bild av vem det är som har gjort det här. Det får utredningen visa. Jag får heller inte uttala mig om personalärenden, så jag kan inte svara på den frågan idag.