Det rör sig om ett fristående hus som är beläget på skolområdet. I byggnaden har det fram till nu bott sex elever. Vid årsskiftet larmade en av dessa elever om att hen inte mådde så bra, varpå kommunens fastighetskontor kontaktades och en miljöutredning genomfördes.
Utredningen visade att byggnaden behöver totalrenoveras invändigt. Det är framför allt problem med syllarna, det vill säga de marknära bjälkarna i byggnadens yttervägg. Dessa har blivit fuktiga, vilket är ett problem eftersom de består av tryckimpregnerat virke. Impregneringen innehåller kemikalier som är otillåtna i dag och när dessa frigörs sprids en dålig lukt.
Vid för hög fukthalt kan det dessutom bildas mögelsporer. Dessa kan i sin tur påverka andningsorganen.
– Det finns kort sagt en del för oss att göra, säger Johannes Lundgren.
Arbetet beräknas kosta runt 2 200 000 kronor. Naturbruksgymnasiet går in med cirka 300 000 kronor i anpassningsmedel, vilket ingår i kalkylen.
Att bygga en ny likvärdig byggnad skulle bli mer än dubbelt så dyrt och är därför inte aktuellt, säger Johannes Lundgren.
– Summan av allt detta innebär att det absolut är värt att gå vidare med en renovering. Elevplatserna behövs verkligen på skolan.
De berörda eleverna ska nu flytta in i det gamla polishuset i Burträsk. Där ska de bo tills renoveringsarbetet är klart, vilket kan dröja till vårterminen 2024. Kommunen vill dessutom slå två flugor i en smäll och bygga ut elevhemsbyggnaden i samband med att den renoveras.
– Vi har ansökt om bygglov, vi planerar att ändra planlösningen och inrymma ytterligare en lägenhet samt ändra fasaden, säger Johannes Lundgren.
Totalt bor cirka 20 elever på skolområdet. Utöver den nu drabbade byggnaden är det ytterligare en fristående byggnad samt en flygel i huvudbyggnaden som används som internat.
Finns det anledning att misstänka att även dessa byggnader är drabbade av samma problem?
– Nej, de är uppförda i andra tidsskeden och på andra sätt. Det är främst hus byggda på 70-talet som har det här problemet.