Den nya regeln började gälla vid nyår, och butikschef Kristoffer Jakobsson på Willys Anderstorp säger att de är förberedda.
Han visar hur det ser ut i sorteringsrummet. Massor av bruna tunnor för matavfall står på rad, och några större behållare där man lägger förpackningar av plast. Skulle någon förpackning vara av papper så läggs de i en behållare i ett annat rum.
– Vi har byggt upp en liten station där man kan stå vid en arbetsbänk och arbeta. Den går spola av så att vi kan hålla god hygien, säger han och visar.
På bänken finns engångshandskar, saxar och diverse redskap som man kan behöva för att få upp förpackningar och tömma dem.
Än så länge hälls maten som den är i bruna tunnorna, vilket fort blir kladdigt och ofräscht.
– Vi har beställt andra behållare från Stena Recycling som ska användas i kombination med bruna påsar. Då hålls kärlet fräschare.
Att separera maten från sin förpackning kommer att bli ett merarbete och därför ska butiken göra allt för att mat inte ska kasseras.
– Det blir ett annat arbetssätt då ska försöka sälja ut mat innan den blir dålig. Det har vi gjort även tidigare och bevakar datumen, men det blir mer sådant.
När butiken säljer ut billigare så väljs 30, 40 eller 50 procents rabatt beroende på vilken vara det är, hur många förpackningar det finns och hur länge det är kvar på datum.
– I andra hand skänker vi maten till Stadsmissionen. Då har den passerat bäst-före-datum, men det är ju bara en rekommendation och maten är oftast bra även efteråt.
– Däremot skänker vi inte sådant som passerat sista förbrukningsdag, det är inte tillåtet, säger Kristoffer Jakobsson.
Även på Coop Burträsk väntas det bli mera mat som säljs ut billigt hellre än att kastas.
– Vi kan exempelvis sälja varorna via appen "To Good To Go". Då packar vi påsar med produkter som har kort bäst-före-datum eller har en skadad förpackning. Priset blir en tredjedel av ursprungspriset. Kunderna bokar påsen i appen och hämtar och betalar i butiken, säger butikschef Carina Berglund.
– Det systemet fungerar bra och det mesta blir sålt. Nu blir det troligen fler varor som säljs ut på det sättet.
När varor trots allt måste kastas säger hon att det blir mer sortering och hantering.
– Men det kommer att ingå i våra rutiner och vi är förberedda för att göra jobbet, avslutar Carina Berglund.
På Ica Byske säger handlare Emma Lindgren att omläggningen går bra så här långt.
– Förändringen är ganska stor. Det krävs större ytor för hanteringen och det tar mer tid, säger hon.
Separeringen har redan börjat och hon säger att de bland annat har tömt förpackningar med rödbetssallad och yoghurt.
Maten lägger de i samma bruna papperspåsar som allmänheten använder. De har tagit hem en större modell från Ica centralt, men inte börjat använda dem än.
Påsarna läggs sedan i bruna tunnor, samma sort som för hushållen.
– Vi har även tidigare gjort vad vi kan för att mat inte kasseras.Vi ska fortsätta med sådant förebyggande arbete, och även se över vilka produkter vi tar hem.
– Att sänka priset är en lösning. Det gör vi redan och har en ät-snart-kyl samt plockar ihop bröd- och fruktlådor. Det går ganska bra att sälja ut rabatterade varor nu när livsmedelspriserna har gått upp. Det är fler som tittar efter sänkta priser, säger Emma Lindgren.