Det är inte varje dag som utbildningen förflyttar sig från läroboken till verkligheten. Men ibland händer det, något som Noah Törnkvist, Vincent Liu, Lukas Berglund och Joel Eklund från Ursviksskolan har varit med om.
Under en veckas tid fick de nämligen lära sig om andra världskriget på en plats där delar av kriget utspelade sig. Närmare bestämt i Krakow i Polen, där de besökte förintelseläger som andra världskriget gjort sig ökänt för. Under förintelsen avrättades miljontals judar på grund av deras religion och etnicitet.
– Vi har gått runt i Krakow, sett Gamla stan, varit i gettot, åkt till förintelselägren Auschwitz I och Auschwitz-Birkenau. . Det har varit ett minne för livet, säger Lukas Berglund.
Med på resan var även lärarna Li Jonsson och Anders Holmgren, som båda undervisar i samhällsorienterande ämnen (SO). För att åka skrev eleverna en ansökan och motiverade varför de ville åka. Alla i nian fick möjlighet att söka.
– Vi alla gillar SO jättemycket som det var som självklart att söka, säger Noah Törnkvist.
Resan arrangeras av SKMA, svenska kommittén mot antisemitism. Andra världskriget präglades av judehat, antisemitism, något som efter senaste tidens konflikt mellan Israel och Hamas tenderar att ha blossat upp igen.
– Ena dagen blev vi guidade i gettot och andra dagen i Auschwitz. Det var väldigt starkt. Att få se det man sett i läroböckerna i verkligheten, både hår från när de rakade huvudena på judarna, och skor som de tvingades ta av sig. Det är en helt annan sak att se det på plats, säger Li Jonsson.
Under den guidade turen inne i förintelselägren rådde det enligt gruppen total tystnad. En helt annan sinnesstämning tog över när de fick gå där inne i gaskamrarna. Alla sex är överens om att resan väckt starka känslor.
– Det blir mer verkligt när man är där och känner doften, säger Vincent Liu.
– Man kände verkligen döden, intygar Noah Törnkvist.
– Det här har hemskt, ren tortyr. Nu är antisemitismen sprids så kändes det extra viktigt att få uppleva och se vad som faktiskt kan hända, fortsätter han.
Svenska judar har gått ut i media och belyst det ökade hatet, något som bland annat Expressen skrivit om.
– Jag tror att det kommer bli lättare för mig att upptäcka judehat och att säga till om jag märker det. Vi har sett hur hemskt det verkligen var och det ska inte få hända igen, säger Joel Eklund och tillägger:
– Människan har ju inte lärt sig någonting av sina misstag och efter andra världskriget. Vi ser på nyheterna att det är mycket hat mot judar. Jag hoppas att vi som åkte nu kan påverka genom att väcka upp historien, så att det inte händer igen.
– De ville indoktrinera nazistteorin på plats. Det var oerhört starkt, berättar Noah Törnkvist.
Li Jonsson håller med, och menar att det var då det gick upp för henne och gruppen att avrättningarna och folkmorden även ägde rum ute i byarna och i skogen.
– Då förstod man att de verkligen ville utrota en hel ras. Vi fick besöka platserna där det utspelat sig på och gå i deras fotspår, säger hon.
Sista dagen på resan hölls en tyst minut vid en judisk begravningsplats, där gruppen tände ljus att hedra de som dödats.
– Vi kommer alltid tänka på det här så fort vi hör om judehat, och vi kommer alltid kunna berätta om vad vi upplevt, säger Noah Törnkvist.