Det är lite grann som den klassiska frågan om att föregå eller föregås. Skellefteå kommun väljer att föregå på Hedensbyn Site East som omfattar 40-45 hektar på stadsdelen Hedensbyn för att kunna kapa tiden vid en etablering.
– Det gör att vi kan paketera ett färdigt erbjudande mot dem som vill etablera sig, säger Anja Palm.
Men det är inte slut där – kommunen har tagit ett steg till genom att göra klar markberedningen på sajten.
– Både vi och Northvolt för dialog med underentreprenörer som planerar att etablera produktion i Europa. De har en tidspress på sig vid en etablering för att passa in i Northvolts tidplan, så vi vill på det här sättet möjliggöra för underleverantörer. Vi förkortar deras tid med 1-1,5 år. Så har Skellefteå kommun aldrig gjort tidigare, berättar Anja Palm och fortsätter:
– Det innebär att tomterna är färdiga innan kunden är på plats.
Anja Palm konstaterar att kommunen i dag har en väldigt stark tro på tillväxt i kommunen och det här agerandet är en direkt följd av det.
Som Norran kunde avslöja i november i fjol så är en etablering av en grafitfabrik aktuell på platsen då genom Sile, ett dotterbolag till Node Pole, ett av Vattenfall och Skellefteå Kraft gemensamägt bolag. Företaget Sile samarbetar med en aktör som planerar produktion av syntetisk grafit för anoder i Skellefteå. Kunderna ska finnas såväl i Sverige som Mellaneuropa.
– Processen att söka miljötillstånd går vidare. Ärendet går bra framåt, säger Magnus Wikman på Node Pole.
I förra veckan berättade Norran om ytterligare ett bolag som är intresserat av att ligga på Site East, Dongjin Sweden AB. Företaget har skrivit ett avtal om att leverera Carbon Nanotube Slurry till Northvolt. Det nu aktuella området fär det bolget är på cirka 39 000 kvadratmeter.
Ett tredje bolag som ska etablera sig är Kedali som kommer att vara inne vid Northvolt Ett på Bergsbyns Industriområde.
Om Hedensyn Site East skulle ta slut finns redan en möjlig fortsättning Österut planerad med arbetsnamnet HSE+. Northvolt har så här långt använt 55 hektar av de 200 hektar som företaget ha kontrakt på. I praktiken löper fastigheten från lagren öster om kraftvärmeverket och österut. Sannolikt är att västliga delar av området tas i bruk för att möjliggöra såväl personalytor som ytor för serviceföretag, vilka lär etableras i mängd under 2021.
Skellefteå kommun ser i dag en efterfrågan på industrifastigheter – för de som köper fastigheter är planerna är antingen att bygga för eget räkning eller att bygga för att hyra ut.
– Vi tror att behovet av lokaler kommer att öka. Vi har flera företag som har anmält sig och finns på en intresselista för kommande industriområden.
Det som nu är nytt är att det finns intresse för industritomter i Kåge, Ursviken, Skelleftehamn och Bureå.
– Det är lite av ett trendbrott. Det är lägre pris på den marken än den som finns i Skellefteå. Det finns till exempel företag som har större nytta av att ligga längs E€ snarare än inne på Hedensbyn. Det är kul om vi nu kan se mer av expansioner i ytterområdena, säger Anja Palm.
I Skelleftehamn ligger dock Näsuddenprojektet på is tills vidare. Där är allt fokus nu på hamnutbyggnaden.
– Men det är ett intressant område som i framtiden kan bli en attraktiv sajt, säger Anja Palm.