Utbildningen är en arbetsintegrerad variant av grundlärarprogrammet. Den är på 240 högskolepoäng och avser årskurs 4 till 6. Huvudman är Umeå universitet och totalt kommer 30 platser att finnas. Skellefteå kommun med närområden har tilldelats 10 platser.
– Det här har vi kämpat för länge och i praktiken är det verkligen ett steg i rätt riktning, säger Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.
Han säger också att det borgar för ännu bättre samarbete med universiteten framöver.
– Att det här sker är väldigt positivt, tillägger han.
Upplägget handlar om en kombination av 75 procents studier och 50 procents deltidsarbete som läraraspirant i skolan. Huvudsyftet är att långsiktigt säkra barns och elevers tillgång till behöriga lärare.
På flera orter sker utbildningen på distans i samverkan med lärcentrum. Dessutom löper 1-åriga anställningsavtal under studietiden med fastställd lön. En årlig avstämning görs mellan parterna, det vill säga läraraspirant och arbetsgivare om förutsättning för fortsatt anställning finns.
Huvudmannen kan även ansöka om statsbidrag hos Skolverket för riktade insatser och för medarbetare som läser utbildning till specialpedagog, speciallärare eller lärare i svenska som andra språk (SVA). Men då är förutsättningen att medarbetaren är studieledig på viss tid och jobbar resterande tid i förskoleklass, grundskola eller i grundsärskola.