Tillsynen genomfördes i september 2021. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterade då att två av tre anställda på det privata HVB-hemmet inte har någon utbildning för att arbeta med hemmets målgrupp.
Målgruppen har bestått av tonåringar och ensamkommande flyktingbarn med psykosocial problematik som kan yttra sig i aggressivt eller skadligt beteende.
Personalen ”uppfyller inte kraven för att ge de inskrivna barnen den trygga och säkra vård de har behov av”. IVO kritiserar också att de anställda till övervägande del av en vecka jobbade helt ensamma i verksamheten.
Huvudmannen har förklarat att de två anställda som saknar utbildning har arbetat på HVB-hemmet sedan 2016 respektive 2019. Men IVO anser inte att det väger upp för den formella kompetensbristen.
I socialtjänstlagen framgår att personal på HVB-hem bör ha minst en tvåårig eftergymnasial utbildning, och flertalet bör också ha utbildning med inriktning mot socialt arbete, socialpedagogik eller beteendevetenskap.
När tillsynsprotokollet skrevs, i december 2021, var ingen inskriven på HVB-hemmet – och därför bedrevs heller ingen verksamhet. Av den anledningen vidtar IVO inga åtgärder i nuläget. I beslutet skriver man dock att man ”kommer följa upp att bristerna åtgärdats” om verksamheten skulle återupptas.
IVO
IVO ska inspektera HVB-hem minst en gång per år.
Den som inspekterar ska då samtala med barn och unga som bor på boendet samt ansvariga för verksamheten.