Så var åsikterna om kommunens nya avfallsplan

Det var inga synpunkter från allmänheten på den nya avfallsplanen i Skellefteå kommun. Däremot kom svidande kritik från måltids- och fastighetsavdelningen.

Tömning av sopor.

Tömning av sopor.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Skellefteå kommun2022-10-08 07:00

Förslagen till renhållningsordning och avfallsplan har varit på samråd, och ingen privatperson tyckte till. Det är inte oväntat, med tanke på att de två handlingarna är omfattande.

Däremot har två kommunala förvaltningar läst in sig på sådant som de berörs av, och hade synpunkter.

Bygg- och miljönämnden har tillsyn i många miljöfrågor. De önskade en hel del korrigeringar, bland annat att komposter måste vara isolerade så att de fungerar om vintern, ifall kompostering ska tillåtas.

Miljöavdelningen tycker också att byggbolagen inte ska komma för lätt undan när det gäller att sortera och återbruka rivningsavfall. Som läget är nu så hänvisar bolagen ibland att det är för trångt på rivningsplatserna för att alla containrar ska rymmas, och ansöker om dispens.

Det fanns också frågetecken kring insamling av invasiva främmande växter, fallfrukt och textilier. 

Support och lokaler berörs genom måltidsavdelningen och fastighetsavdelningen. De skriver att förslagen är röriga.

Det viktiga anses vara missat; att det ska vara enkelt för invånarna att göra rätt. ”Det är exempelvis omöjligt att hålla kärlen helt snö- och isfria på vintern. Det är också omöjligt att veta om avfallspåsarna frusit fast i kärlet”, står det. 

Det tredje och sista inlägget kom från Miljöpartiet. De tycker att mycket är bra men ger förslag på förbättringar. Bland annat föreslås en digital uppfräschningskurs för de som haft sitt ÅVC-kort i några år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!