Som Norran berättade i fredags har staten dragit in underhållsbidraget för enskilda vägar som är mellan 500 och 1 000 meter långa. Beslutet togs för några år sedan men får genomslag i Skellefteå kommun först nu under 2021.
Skellefteå kommun har ända sedan kommunsammanslagningen på 60-talet tagit stort ansvar för enskilda vägar. Kommunen har kvitterat ut det statliga bidraget, betalat resten och ordnat skötseln. Människor som bor vid vägarna har inte behövt betala.
Det statliga bidraget har på senare tid täckt cirka hälften av kostnaderna.
Successivt har staten höjt ribban för vilka vägar som ska få bidraget. För många år sedan höjdes den till minst 500 meter och nu har den satts vid minst 1 000 meter.
När staten inte längre ger bidrag är kommunens regler att den inte heller ska hjälpa till, varken med pengar eller det praktiska utförandet. Den släpper vägen helt, och boende måste lägga ihop pengar för att köpa snöröjning och sommarunderhåll.
Det är ett gammalt beslut som togs av kommunfullmäktige 2005, men fortfarande gäller.
– Sedan jag läst artikeln grubblade jag hela helgen, och tänkte att vi måste hjälpa till på något vis, säger Lorents Burman.
– På måndagen pratade vi om saken i kommunledningen, och i dag (tisdag) har jag tagit upp saken med samhällsbyggnadsnämndens tillförordnade ordförande Peter Stensmar. Om de gör ett förslag kan det sedan beslutas politiskt, säger Lorents Burman.
Han säger att han försökt få veta hur mycket pengar det handlar om, och när Norran meddelar att det är 297 000 kronor per år som uteblir från staten låter han lättad.
– Jamen, då är det ju inget snack om saken. Jag trodde det handlade om flera miljoner!
Uppgiften om bidragets storlek kommer från Tomas Nilsson, handläggare på samhällsbyggnad.
Om kommunen inte skulle träda in blir alltså bortfallet denna summa gånger två. De boende förlorar ju både statens bidrag och den kostnad som kommunen tagit på sig.
594 000 kronor för 31 byavägar blir 19 160 kronor per väg. Pengar som de boende hade tvingats betala om de hade önskat oförändrad standard.
Om det exempelvis finns fyra hus vid en sådan väg handlar det alltså om cirka 5 000 kronor per hushåll och år.
Lorents Burman bor själv på landsbygden, men inte vid en av de berörda vägarna.
– Jag förstår att det är en stor fråga för de bybor som påverkas.