Tuff tid väntar för restaurangbranschen

Efter att smittspridningen av covid-19 ökat har nya skarpa restriktioner drabbat restaurangbranschen. På grund av det förbereder sig nu flera restauranger på en tuff ekonomisk smäll och timanställda arbetare har redan blivit av med sina jobb. "Det kommer bli jävligt jobbigt," säger Florim Luboja, Carl-Viktors Café och Restaurang.

För nystartade Angry Grizzly bar blev alkoholstoppet efter 22 oturligt nog precis vid öppningen.

För nystartade Angry Grizzly bar blev alkoholstoppet efter 22 oturligt nog precis vid öppningen.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå kommun2020-11-15 19:00

I takt med att smittspridningen i länet och landet har eskalerat har åtgärderna kommit på löpande band. Flera nya, lokala restriktioner meddelades under tisdagen, och väntas gälla till tidigast den 8 december. Från och med den 20 november får alkohol inte heller säljas efter att klockan passerat 22.00. 

Även om restaurangverksamheten får fortsätta hålla öppet så avråds befolkningen att besöka offentliga platser. Om besök utomhus ska ske får inte sällskapen heller vara större än åtta personer vid varje bord. Beskeden har redan slagit hårt mot restaurangbranschen. De nya riktlinjerna kan också bli ett slag i magen. 

Därför har Norran besökt och pratat med en del restauranger i kommunen för att kartlägga hur läget i området ser ut, hur beskeden redan har påverkat verksamheterna och reda ut hur planerna ser ut för den närmaste framtiden.

Alla restauranger fick svara på samma frågor:

1) Hur påverkas ni av de nya restriktionerna och vilka åtgärder tvingas ni till? 

2) Tvingas ni permittera personal?

Så här svarade olika restauranger på hur den närmaste framtiden ser ut.

Ahmed Jasim, Sea Land Sushibar:

1. "Vi har nästan ingen som äter här längre, nästan alla som köper mat tar med sig hem. Sen har vi köpt in mycket handsprit så vi har ett förråd av det."

2. "Nej, inga permitteringar än."

undefined
Sea Land Sushibar har nästan inte några gäster som äter i restaurangen längre då majoriteten tar hem maten.

Florim Luboja, Carl-Viktor Café och Restaurang:

1. "Vi kommer erbjuda mycket mer takeaway. Sen har vi ett nytt koncept för mat anpassad för hämtmat men vi kan inte säga något mer om det just nu. Sen är det bara att acceptera alkohollagen. Vi vet att det kommer slå hårt mot oss ekonomiskt men det är bara att ta det."

2. "Det är timanställda som blivit av med jobb nu. Vi ska försöka öppna upp fler kvällar så de timanställda kan jobba lite mer, men det kommer bli jävligt jobbigt för det sista man vill är att det ska gå ut över personalen."

Pontus Kristoffersson, Byske Gästgivargård: 

1. "Vi börjar, som förra gången, med att erbjuda takeaway och måste nog ställa in julborden. Vi har ju ganska stor restaurang så man kan sitta utspritt men man märker att folk är rädda."

2. "Vi vet inte än. Förra gången gick det bra och vi kunde behålla alla. Så vi hoppas kunna behålla alla denna gång också. Men vi tänker lite att ”Vad fan ska vi göra nu?". Så vi får se hur det blir helt enkelt."

Malin Falkman, Coop Restaurangen:

1. "Vi har påverkats väldigt mycket, det märks att folk är mer skrämda nu än i våras. Vi har glesat ut borden ännu mer, gästerna får inte sitta så många vid varje bord. Vi är noga med att det inte ska vara trängsel vid buffén, då säger vi till."

2. "Inte vad jag vet, det är jag ganska säker på."

undefined
Nyöppnade Torget 4 oroas över läget och har redan tvingats ge negativt besked till två timanställda som inte kan jobba kvar längre.

Anne Lindholm, Torget 4:

1. "Det vi gör nu är att vi försöker få ut mer catering av vår mat. Sen har vi tagit bort fler bord, och ställt fram fler skyltar som uppmanar till att följa restriktionerna. Sen byter vi redskap och skålar mycket oftare. Sen försöker vi satsa mycket på hämtmat. Från en dag till en annan hade vi från 90 på en lunch till 10-20 på en lunch. Det var inte ens någon övergång utan bara ”pang på”."

2. "Vi har varit tvungna att släppa två av våra servitriser. Vi hade möte på torsdagen om situationen och meddelade det då. Två jätteduktiga servitriser som vi hoppas kunna få tillbaka senare."

Magnus Ekman, Pinchos:

1. "Egentligen gör vi en uppdatering på det vi gjorde från start. Vi håller avstånden, informerar alla gäster att man ska tänka på det. Nu startar vi också med att man får gå två i taget från bordet. Vi har stramat ned ännu lite mer på bokningsfrekvensen och fortsätter satsa på take away. Vi funderar också lite på rutinerna kring att dela ut popcorn. Om jag ska vara lite egoistisk så kommer inte alkoholreglerna påverka oss så mycket, vi är inte den typen av restaurang. Men jag tycker synd om de restauranger som tjänar mycket på alkoholförsälningen."

2. "Vi permitterade en del av personalen första svängen, men som det ser ut nu behöver vi inte permittera en gång till."

Andreas Andersson, Bishops Arms:

1. "Vi har följt direktiven bra hela tiden och kommer fortsätta göra det. Vi har haft en bra dialog med myndigheterna när de varit här på besök. Sen kommer det påverka vår omsättning mycket att vi måste sluta sälja alkohol efter 22:00. Vi funderar på att kanske börja öppna tidigare på fredagar och lördagar, då folk kanske är mer benägna att starta tidigare då allt stänger klockan 22.00."

2. "Vi gjorde ett bra jobb med det i våras med permittering och tog i ganska mycket då, sen har vi inte gjort några nya anställningar efter det. Sen har vi många timanställda som inte kommer kunna jobba något nu. Vi kommer tvingas gå ned till minimal bemanning nu."

undefined
Bishop Arms har tvingats arbetsbefria timanställda, och ser över möjligheterna att öppna tidigare på helger.

Melina Waldemark, Bastard Burgers:

1. "Vi har sett en minskad försäljning, och har betydligt mer take away. Sedan tidigare har vi plockat bort en del bord och stolar, och nu städar vi ännu mer frekvent. Till veckan ska vi få en plexiglasskiva till kassan också."

2. "Nej."

Asma Siddika, Sushi Yoshitake:

1. "Sedan dagen de meddelade de nya riktlinjerna har det nästan inte varit något folk. Vi satsar mycket på take away och hemkörning, för folk tar mest med hem. Vi har tejpat för på borden och försöker se till att sällskap sitter i olika delar av restaurangen."

2. "Vi har behövt säga upp personal. Vi har några tjejer som brukar stå i kassan som vi inte har något jobb åt längre. Det är jättetråkigt, både för oss men också för att vi gärna vill ha dem hos oss egentligen."

Palita Nampetch, Rungs Thaikök:

1. "Vi försöker vara mer försiktiga med hur kunderna sitter här inne. Folk väljer mycket take away, så det fortsätter vi med. Vi är ju rätt nya inne i Vintergatan, så det märks att folk kanske inte vågar gå in lika mycket just nu. Och jag som står i kassan har också på mig mask för att skydda både kunder och mig själv. Folk kollar kanske lite konstigt på en, men det är värt det just nu."

2. "Nej, det har vi inte."

undefined
Texas Longhorn är förberedda på att tvingas skicka hem personal efter nya beskedet.

Niklas Hällgren, Texas Longhorn:

1. "Vi erbjuder takeaway och har alltid gjort, men har kanske inte marknadsfört det så mycket. Men det kanske vi blir tvungna att göra nu. I övrigt tittar vi över sitt-tider på vår restaurang."

2. "Det utgår jag ifrån, men det är ingenting klart. Vi måste se hur det här slår de närmsta veckorna."

Emelie Holmgren, Bistro A:

1. "Vi erbjuder takeaway på vår meny så alla kan ta med sig maten. Sen har vi egentligen haft samma åtgärder sedan i våras med färre bord, mer handsprit och så."

2. "Vi har varit permitterade förut men gick tillbaka från permitteringarna under hösten och inte hört något mer om det i dagsläget."

Mohammad Azimi, Wa Sushi:

1. "Det är mycket mer take away. I våras stängde vi serveringen, nu funderar vi på att stänga serveringen igen. Vi städar extra varje dag och har också beställt en feberskanner som ska sitta vid dörren. Om gäster då visar febersymtom får de gå här ifrån, både för vår och kundens säkerhet."

2. "Jag tycker att vi ska undvika det så länge det går, och i våras kunde vi undvika permitteringar och uppsägningar. Så inte än, men vi får se hur det går den här andra vågen."

undefined
För nystartade Angry Grizzly bar blev alkoholstoppet efter 22 oturligt nog precis vid öppningen.

Mohamad Khattab, Angry Grizzly bar:

1. "Vi har ju nyss öppnat, så vi har från början varit noga med borden och städningen. Lite otur att alkoholreglerna kom nu, vi kommer bara kunna sälja alkohol efter 22.00 en helg, men vi kommer fortsätta jobba för att följa riktlinjerna. Vi kör mer på take away. Vi har funderat på sätt som vi också kan ta med maten ut till kunden, så den inte behöver komma in om det känns oroligt."

2. "Nej, vi har ju just öppnat."

Dovji, Panda house:

1. "Så fort de meddelade att det bara fick vara åtta personer försvann nästan alla bokningar. Luncherna går inte alls. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Jag har lite take away, som jag har skrivit ut på facebook och så. Jag hade inte så mycket take away förut, men nu är det det enda val jag har."

2. "Redan i mars sa jag upp folk, nu har vi korttidspermitteringar. Det är bara jag och hon i köket kvar just nu."

undefined
Jon Oscar Arnason menar att Bryggargatan behöver fortsätta tänka kreativt.

Jon Oscar Arnason, Bryggargatan Bistro:

1. "Med de restriktioner som varit tidigare har vi plockat bort 30 procent av de bord vi haft tidigare, och för att kompensera med det glesa så har vi nyttjat så många sittningar som möjligt. Vi fortsätter vara kreativa och hitta på nya saker, allt från egna sillar som vi lägger in och säljer, julkorg och tacofredag. Vi lutar oss på den erfarenhet vi har och försöker jobba på samma sätt. Alkoholreglerna har inte påverkat oss än, men det blir ett ganska stort slag mot restaurangnäringen om man stänger alkoholförsälningen 22.00"

2. "Vi permitterade i våras, men hittade ny sysselsättning till vår personal så vi kunde vara full styrka igen."

Sten Sture Olander, Olanders Café och kök:

1. "Du ser ju hur det ser ut. När folk inte går ut så kommer ju ingen hit. Vi har det glest mellan borden och har handsprit, och de som kommer hit är ju medvetna om att hålla avstånd. Men varför har vi inte munskydd i Sverige? Och det går ju inte att få tag på? Angrip problemet där det kommer från, belasta inte oss krögare. Vi kommer inte ha något julbord, utan vi erbjuder i stället en jultallrik. Dels för hygienen, och så är inte lokalen så stor så vi hade inte kunnat hålla avstånd."

2. "Nej, vi är ju bara två."

Detta är riktlinjerna

Sedan i slutet på oktober får max åtta personer sitta i sällskap vid restauranger.

Den 10 november meddelade Region Västerbotten att det infördes skärpa lokala råd för Västerbotten. Där meddelades att människor bör undvika sällskap utanför det egna hemmet och undvika allmänna platser.

Den 11 november meddelade regeringen att från den 20 november får inte alkohol serveras på restauranger och krogar efter klockan 22.00 på kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!